Portfolio signature

Megoldhatatlan válságtól szenved a világ egyik legforróbb tűzfészke - Európa nagyágyúi csak tovább fűtik a lángokat

A héten 145-re emelkedett azon ENSZ-tagállamok száma, amelyek elismerik Palesztinát, mint önálló államot. A palesztin államiság kérdése a 20. század óta foglalkoztatja a világot, a tavaly október óta tartó izraeli-palesztin konfliktus azonban új löketet adott a függetlenségi törekvéseknek. De milyen problémákkal is kell szembenéznie a palesztin nacionalizmusnak és miért okoz az államiság kérdése fejtörést a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakértőknek? Nézzük.

Spanyolország, Norvégia és Írország törvényhozása a héten emelte jogerőre azon döntését, mely szerint önálló, független államként ismerik el Palesztinát, Szlovénia pedig várhatóan a hetekben fog hasonló döntést hozni. A valódi államisághoz azonban az ENSZ elismerésénnél jóval többre van szükség, a palesztinok esetében pedig számos kritérium finoman szólva is problémás.

A palesztin nacionalizmus

A palesztin nemzeti öntudat történelmének legnagyobb problémája az, hogy a történészek között is élénk vita folyik arról, egyáltalán mikortól beszélhetünk Palesztináról, illetve palesztinokról.

A mai Izrael és Palesztina területe a középkorban különféle arab dinasztiák, illetve egy ideig az európai keresztesek irányítása alatt állt, az újkorban pedig először oszmán, majd az első világháborútól Izrael állam megszületéséig brit irányítás alatt állt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés