Előfizetői tartalom

Teljes kudarc a béketeremtés, súlyos jelentést tettek közzé

Portfolio
Elérte a 75,9 milliót 2023 végére a világ különböző konfliktuszónáiban – főleg Szudánban, Gázában és Kongóban – a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő és saját hazájukban menedéket kereső, belső menekültek száma, ami történelmi rekord – írta kedden közzétett éves jelentésében a genfi székhelyű, belső migrációt megfigyelő nemzetközi központ (IDMC). Jan Egeland, az IDMC-t 1998-ban létrehozó Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára kiemelte, hogy korábban még soha ennyi belső menekültet nem regisztráltak, ami a konfliktusmegelőzés és béketeremtés kudarcát jelzi.

Az elmúlt öt évben az erőszak és konfliktusok miatt elmenekülő emberek száma 50 százalékkal, 22,6 millióval nőtt, amit Alexandra Bilak, az IDMC igazgatója riasztónak nevezett, kiemelve, hogy 2022-ben és 2023-ban különösen nagy volt a növekedés – derül ki az MTI összefoglalójából. 2022 végén 71,1 millió belső menekültet tartottak nyilván. A szervezet 2023-as adatai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés