Előfizetői tartalom

Nem ostobaság, ha működik: ez az otromba orosz találmány lehet a harckocsi-fejlesztés jövője?

Biztos sokan emlékeznek arra, ahogy az Ukrajna elleni invázió előtt felvonultak az első „tyúkketreccel” felszerelt orosz harckocsik a határon, a nemzetközi szemlélők pedig kíváncsian várták, mit tud majd az improvizált megoldás az ukrán hadsereg modern drónjai, páncéltörő rakétái ellen. A komikusnak tűnő védelmi rendszer félig-meddig hatásosnak bizonyult, még ha talán nem is annyira, mint azt az orosz harckocsizók remélték, hiszen a páncéltörő rakétákat nem fogta meg. Az új felszerelés azonban nem lehet teljesen használhatatlan, hiszen nemzetközi szinten is elkezdett terjedni: a Gáza elleni invázióban résztvevő izraeli Merkavák tetejére is felkerült a „tyúkketrec.” Most újabb otromba és komikus „innováció” jelent meg az orosz harckocsikon: immáron a teljes páncéltestet elfedték egy nagy méretű, kerti fészerre hasonlító improvizált páncélréteggel. Az ukránok gyorsan el is nevezték az ilyen harcjárműveket „teknőstanknak", amit az orosz bloggerek is átvettek. Bár egy kétségkívül bizarr szerkezet lett a „fejlesztés” eredménye, nem biztos, hogy teljesen ostobaság, bizonyos fegyvertípusok ellen hatékony lehet.

Megjelent a fronton a „teknőstank” Néhány hete furcsa dologra lettek figyelmesek az ukrán drónkezelők Krasznohorivka térségében: egy guruló kerti fészer támadta meg a védvonalaikat, melyből egy hatalmas ágyúcső lógott ki. Már ekkor világossá vált, hogy a legújabb orosz „védelmi rendszert” láthatjuk akcióban: az orosz műszakiak fogták magukat és hegesztettek egy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés