Szakítana Kínával az egyik legszorosabb partnere: Peking ősi riválisa felé fordult a szigetország
Globál

Szakítana Kínával az egyik legszorosabb partnere: Peking ősi riválisa felé fordult a szigetország

Portfolio
Kína korábban nagyon szoros kapcsolatot ápolt Srí Lankával, Peking beruházások során vitte a szigetországba. A hatalmas hiteleket azonban Colombo nem volt képes tovább fizetni, ami megtörte a keleti nagyhatalomba vetett hitet az országban. Az Indiai-óceán stratégiai pontján elhelyezkedő állam inkább Kína régi riválisához, Indiához kezdett közeledni – írja a Nikkei Asia.

Május 7-én kedden a Srí Lanka-i kormány közölte, hogy egy 20 évre szóló áramvásárlási megállapodást hagyott jóvá az indiai Adani Green Energyvel. A vállalat majdnem félmilliárd dollár értékben fektet be a szigeten, ahol több projektet hajtanak végre a jövőben. Szintén a számottevő esemény volt, hogy egy indiai-orosz vegyesvállalat nyerte el a kínai finanszírozással megépült Mattala Rajapaksa Nemzetközi Repülőtér (MRIA) irányítását. Ezek a lépések az ország geopolitikai irányvonalát tekintve jelentősnek mondhatók, mivel korábban egyértelműen Kína számított a legfontosabb partnernek Colombóban. A keserű tapasztalatok viszont arra késztették a politikai vezetést, hogy próbálják meg diverzifikálni a kapcsolataikat.

India befolyásának növekedése Újdelhi terveinek is megfelel, mivel az elmúlt években szisztematikusan próbálták ellensúlyozni Peking növekvő befolyását az Indiai-óceán térségében.

A MRIA megújítása szimbóluma volt a meggondolatlan befektetéseknek az országban: a 209 millió dollárból felújított légikikötő évek óta teljesen üresen állt, hatalmas veszteségeket okozva az államkasszának. Más következményei is lettek az alulkoordinált befektetéseknek, a stratégiai fontosságú Hambantota kikötőjének tulajdonjogát az adósságok fejében 99 évre megkapta Peking, amely fájó pont Colombo számára, ugyanis hatalmas bevételeket reméltek az itteni áruforgalomból.

A Srí Lanka-i kormány képviselői elmondták, hogy nem szeretnének a nagyhatalmi geopolitikai játszmázásokba beleszólni, számukra a repülőtér ügyénél a legnagyobb megtérülési lehetőséggel kecsegtető ajánlatot fogadták el. Hozzátették viszont, hogy remélik, hogy Újdelhi potenciális befektetési célpontként tekint majd a déli szomszédjára.

A szigetország az Indiai-óceán stratégiai pontján fekszik, ezért kiemelkedő szereppel bír számos nemzetközi kereskedelmi útvonal ellenőrzésében.

A térségben India és Kína egyre aktívabban megy bele geopolitikai csatározásokba, hogy a saját befolyásukat biztosítani tudják. A térség növekvő jelentősége jól jöhet Srí Lankának, mivel licitverseny indulhat a Colombo kegyeiért a két nagyhatalom részéről, amely kényelmes helyzetbe hozza a kormányt.

Címlapkép forrása: VCG/VCG via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
KLM repülőgépek Forrás: news.klm.com