FONTOS Újra műtéten esett át Robert Fico – Kiderült, milyen állapotban van a szlovák kormányfő
Elszabadult a pokol Amerikában: rohamrendőrök ezreit mozgósították, súlyos összecsapások voltak
Globál

Elszabadult a pokol Amerikában: rohamrendőrök ezreit mozgósították, súlyos összecsapások voltak

Már hetek óta tartanak a palesztinpárti tüntetések számos amerikai egyetemi campuson, de az elmúlt napokban a korábban békés demonstrációk erőszakos jelenetekbe fordultak, amikor Izrael-párti ellentüntetők rátámadtak a palesztinpártiakra a Los Angeles-i California Egyetemen (UCLA). A rendőrség a legtöbb egyetemi campuson elkezdte felszámolni a palesztinpártiak sátortáborait, miközben már Ausztráliára is átterjedtek a tiltakozások.

Szerdán este sötétedés után több száz rendőr vonult be a Los Angeles-i California Egyetemen (UCLA) campusára, hogy feloszlassák az ott már több hete zajló palesztinpárti tüntetést. A rendőri fellépés azután következett be, hogy a megelőző este Izrael-párti tüntetők támadták meg a palesztinbarát demonstrálókat. Erőszakos jelenetek zajlottak a Los Angeles-i campuson: az Izrael-párti tüntetők tűzijátékokkal és botokkal támadták meg az egyetemen területén hetek óta sátorozókat. Az erőszakos összecsapás órákig tartott, 15 sérültről érkezett jelentés, a rendőrség pedig csak késve avatkozott be. Gavin Newsom, Kalifornia állam (demokrata) kormányzója az incidens után kritizálta a „korlátozott és megkésett” rendőri fellépést.

A szerda este az UCLA campusára bevonuló rendőrség egyelőre hangosbemondókkal szólítja fel a tüntetőket, hogy hagyják el az egyetem területét, különben letartóztatják őket. Néhány tüntető „szégyelljétek magatokat!” felkiáltással válaszol a rendőröknek.

A California Egyetemen hetek óta zajló demonstráció csak egyike az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben több egyetemi campuson is kitört tüntetéshullámnak.

A palesztinbarát tüntetők Izrael Gázában vívott háborúja ellen tiltakoznak, de az alapvetően békés üzenetek mellett az utóbbi időben egyre inkább antiszemita felhangot kaptak a tüntetések, minek következtében az Izrael-párti ellentábor is megerősödött. A mostani egyetemi tüntetések a legnagyobbak az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején zajló, az elsősorban az Egyesült Államok vietnami háborúját bíráló diáktüntetések óta.

A rendőrség a tüntetések feloszlatását a New York-i Columbia Egyetemen kezdte, ahol a tüntetők egy épületet is elfoglaltak. Mintegy 280 tüntetőt tartóztattak le a Columbián, illetve a közeli City Egyetemen, de szerda este a szintén New York-i Fordham Egyetemen is voltak letartóztatások.

Az Egyesült Államok más campusain is fellépett a rendőrség a palesztinpárti tüntetők ellen:

  • A madisoni Wisconsin Egyetemen a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, miután azok rajtaütöttek a sátortáborukon.
  • A New Hampshire-i Dartmouth College-ban a rendőrök felszámolták a tüntetők táborát, több embert letartóztattak, köztük egy professzort is.
  • Oregonban a Portlandi Állami Egyetemen a rendőrség fellépett, ahol a tüntetők hétfőn elfoglalták az intézmény könyvtárát.
  • A tucsoni Arizona Egyetemen „nem halálos vegyi fegyvert” vetett be a rendőrség a tüntetők ellen, egy tüntetőt pedig gumilövedék talált el.
  • A dallasi Texas Egyetemen több embert letartóztattak, miután a rendőrség bevonult a campusra a tüntetés feloszlatására.

Eközben már Ausztráliára is átterjedtek a tüntetések. A Melbourne-i Egyetemen csütörtökön Izrael-barát tüntetők érkeztek a campusra, ahol palesztinpárti demonstráció zajlik. A két tábort egy 1 méter széles árok választja el egymástól, a tiltakozók farkasszemet néznek egymással, és jelszavakat skandálnak. A Sydney Egyetem campusán szintén palesztinbarát tüntetés zajlik, egy zsidó diákszervezet ide péntekre szervez ellentüntetést.

Címlapkép forrása: Keith Birmingham/MediaNews Group/Pasadena Star-News via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború percről percre frontvonal péntek