Előfizetői tartalom

Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Sokszor hangoztatott állítás, hogy a sikeresen megvívott modern háború első lépése a teljes légifölény megszerzése. Bár az orosz-ukrán háború már több mint két éve tart, Oroszország mindmáig nem volt képes megszerezni ezt Ukrajna felett, mostanra viszont minden eddiginél közelebb került hozzá, köszönhetően az orosz fejlesztéseknek és Kijev nyugati szövetségeseinek folyamatos tétovázásának. Ha Ukrajna elveszíti a légi fölényért vívott harcot, annak beláthatatlan következményei lehetnek az orosz-ukrán háború folytatásában.

Arra, hogy a légifölény megszerzése mennyire fontos egy háború (gyors) eldöntése érdekében, rengeteg példát lehetne hozni, talán a legékesebb precedens erre az izraeli hat napos háború, ahol egyetlen délelőtt leforgása alatt három nemzet teljes légiereje égett el a kifutópályán. És bár Oroszország a háború első napjaiban nem állt messze a lehetőségtől, Ukrajna légierejét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés