Előfizetői tartalom

Kínánál kilincselnek az oroszok legfőbb szövetségesei

Portfolio
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, Vlagyimir Putyin orosz vezető közeli szövetségese kedden háromnapos hivatalos látogatásra érkezik Pekingbe, miközben az ukrajnai orosz invázió miatt egyre nő a geopolitikai feszültség. Kína a háború évfordulójára állt elő egy béketervvel, amely egyelőre nem hozott osztatlan sikert. Félő, hogy a fehérorosz látogatás fegyveres segítség nyújtást leplezhet, amely új irányba mozdíthatja az ukrajnai konfliktust.

Kína péntek reggel, az ukrajnai invázió kitörésének első évfordulóján 12 pontos béketervvel állt elő. Viszont dokumentum több mondata is burkoltan vagy kevésbé burkoltan a Nyugat ellen irányul: figyelmeztetett a „katonai blokkok bővítése” ellen, ami nyilvánvalóan a NATO-ra történő utalás, és sürgette a feleket a konfliktus szításának és a feszültség súlyosbításának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés