Előfizetői tartalom

Megtörhet a jég? – Fontos döntést hozhat Svájc az ukrán lőszerszállítmányok ügyében

Portfolio
A német gyártású Gepard önjáró légelhárító lövegek Ukrajnába érkezésével nagyjából egy időben merült fel problémaként az is, hogy a Gepardokon található 35mm-es Oerlikon gépágyúhoz használt lőszerkészlet véges, az azt gyártó Svájc pedig saját semlegességére hivatkozva megtagadta az Ukrajnába történő lőszerszállítást. A svájci NZZ értesülései szerint azonban lehetséges, hogy az ország hozzáállása hamarosan változni fog.

Svájc alkotmánya nem csak azt tiltja, hogy más, hadban álló országoknak adjon el fegyvereket, de az is, hogy az ilyen eszközök harmadik szereplő általi újraeladásába beleegyezzen. A svájci sajtó értesülései szerint mindazonáltal az államtanács (a svájci országgyűlés felsőháza) kidolgozott egy olyan törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a fegyverek harmadik országon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés