Portfolio signature

Pár nap alatt a háború szélén táncol Kína - Mégis hogy jutottunk el idáig?

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatása kapcsán Kína a tegnapi nap katonai gyakorlatot jelentett be Tajvan körül. Pelosi távozása után már az esti órákban kínai gépek hatoltak be a tajvani légtérbe és azóta megkezdődött a bejelentett hadgyakorlat, többek közt azzal, hogy Tajvan felségvizeire ballisztikus rakétákat lőtt a kínai haderő. A tajvani konfliktus kiéleződése azonban már az év eleje óta a levegőben lógott, az orosz-ukrán konfliktus látszólag lehetőséget kínált Kínának, hogy megvalósítsa a régóta tervezett "újraegyesítést". Milyen lépések vezettek el az idei évben a mostani hadgyakorlatig, és milyen következménye lehet ennek? - Ezek most talán a legfontosabb kérdések.

Kína és Tajvan, avagy a két Kína nevű terület, a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság viszonyát alapvetően meghatározza, hogy mindkét terület kormánya alapvetően teljes Kínára, tehát a kínai szárazföldre és Tajvanra is igényt tart, magát tartva Kína legitim fennhatóságának. Az 1949-ben de facto lezárult kínai polgárháború után évtizedeken át Amerika és a nyugati világ Tajvant ismerte el egyetlen Kínaként, azonban amikor az ENSZ-ben már nem Tajvan képviselte Kínát, hanem a Peking központú Kínai Népköztársaság, akkor nem ismerték el mellette független országnak Tajvant, hanem egy furcsa, köztes állapot jött létre.

A jelenlegi feszült helyzet szempontjából ennek az az egyik fontos következménye, hogy Kína saját belügyeként kezeli a Tajvannal fennálló konfliktust, ellentétben más, például a Fülöp-szigetekkel kapcsolatos nézeteltérésekkel, vitákkal. Peking ugyanis Tajvant a Kínai Népköztársaság részenek tartja. Ennek következtében hivatalosan minden amerikai megmozdulást, mint a saját belügyeibe való beavatkozást értékel.

Tajvan - Ukrajna

A Tajvan és Kína közötti konfliktus mindig is a levegőben lógott, azonban nagyon ritkán vezetett eszkalációhoz, jellemzően olyan esetekben növelte Peking a katonai aktivitását és fenyegetését, amikor Amerika és Tajvan között újabb politikai közeledés történt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés