Portfolio signature

Mi az a Szarmat, a kivédhetetlen szuperfegyver, mellyel Putyin rendszeresen ijesztgeti a Nyugatot?

Portfolio
Az ukrajnai háború kezdete óta újra és újra előveszi Oroszország az atomkártyát, hogy burkolt vagy kevésbé burkolt fenyegetésekkel rettentsék el a nyugati országokat a "különleges műveletbe" való beavatkozástól. Vlagyimir Putyin orosz elnök meg is nevezetett több ízben egy konkrét, kiemelten veszélyes fegyvertípust: legutóbb épp pár napja tartott egy széles körben publikált beszédet egy kadétavatón, melyen a Szarmat nehéz interkontinentális rakétarendszert emlegette. A fegyverrendszer az oroszok szerint a világ bármely táján le tud majd csapni a kijelölt célra, a hagyományos rakétavédelmi rendszerek pedig teljesen hatástalanok lesznek ellene.

Mi az a Szarmat?

Áprilisban jelentette be először a Kreml, hogy sikeres kísérletet hajtottak végre az RSz-28 Szarmat nehéz interkontinentális rakétarendszerrel, az eszköz rendszerbe állítására pedig hamarosan, 2022 végén sor fog kerülni. A NATO által csak „Satan II” néven emlegetett fegyverrendszer létezése 2018 óta ismert, viszont vélhetően már a 2010-es évek eleje óta dolgoznak rajta titokban a Makajev OKB mérnökei. A Szarmat orosz tervek szerint a közeljövőben teljes egészében leváltja majd az orosz stratégiai csapásmérő erők régebbi típusú, R-36M interkontinentális rakétáit.

ss-18
Rendszerből kivont, múzeumban elhelyezett R-36M interkontinentális rakéta. A Szarmat ezt a fegyvertípust váltja majd. Fotó: Clay Gilliland - Wikimedia Commons

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Szarmat lesz a világ legnagyobb hatótávolságú rakétarendszere, amely lényegében képes lesz bárhol a világon csapást mérni Oroszország ellenségeire.

A fegyverrendszer az oroszok szerint néhány perc alatt képes lesz elérni bármely nyugati fővárost; Berlint 46, Londont 122 másodperc alatt „le tudja törölni a térképről,” de az amerikai keleti partot is célba tudják vele venni. A fegyverrendszer felszerelhető MIRV-konfigurációban akár 10-15 nukleáris robbanófejjel is.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés