Előfizetői tartalom

Hamarosan eldőlhet a Donbasz sorsa, egy városon a világ szeme – Háborús híreink csütörtökön

Portfolio
A leghevesebb harcok továbbra is a Luhanszk megyei Szeverodonyeckért folynak, az oroszok a város nagy részét már ellenőrzik, ukrán kézen már csak peremterületek lehetnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az egész Donbasz (vagyis Luhanszk és Donyeck megye) sorsa Szeverodonyecknél dől el. Luhanszk megye 90 százaléka már orosz kézen van. A szakadár, oroszbarát Donyecki Népköztársaság kormánya szerdán váratlanul lemondott, de azóta már van új kormányfője a bábállamnak. Herszon után az oroszok a déli Zaporizzsja megyében is népszavazást készíthetnek elő. Az elmúlt órák legfontosabb eseményei: 1. Az orosz erők ellenőrzik a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városának nagy részét, és hevesen lövik a testvérvárost, Liszicsanszkot. 2. A déli Zaporizzsja megyében népszavazást készítenek elő az oroszok, miközben csapatokat kell onnan átcsoportosítaniuk a szomszédos Herszon megyébe, ahol az ukrán csapatok ellentámadásokat vezetnek, és saját közlésük szerint területeket is visszafoglalnak.   3. Andrzej Duda lengyel elnök egy interjúban Hitlerhez hasonlította Vlagyimir Putyint.   4. Három darab M270-es rakéta-sorozatvetőt küld első körben az ukrán fegyveres erőknek Nagy-Britannia.   5. Az orosz és a török külügyminiszter egyeztetett az ukrán gabonaszállítmányokról, de egyelőre nem sikerült áttörést elérni a fekete-tengeri gabonaexportot illetően. Zelenszkij szerint milliókat fenyeget éhezés a világon az oroszok fekete-tengeri blokádja miatt. 6. Először vetettek be az oroszok egy Szu-57-es egy ötödik generációs vadászbombázót, amely az orosz légierő legmodernebb repülőgép-típusa.

2022. június 09. 20:33 Megosztás Nagy dolgot hangoztatott Ursula von der Leyen Rómában Ukrajnát újra kell építeni, és meg is fogjuk tenni - hangoztatta Rómában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés