Portfolio signature

Példátlan helyzetben Európa legerősebb országa: sosem látott tabuk dőlnek meg

Portfolio
Bár kijelenthető, hogy az orosz támadás szinte minden országot arra kényszerített, hogy jelentősen áthangolja addigi politikáját Moszkvával szemben, Németország esetében különösen éles váltásnak lehettünk szemtanúi. Berlin ugyanis Moszkva egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, különösen az energiahordozók vonatkozásában. Éppen ezért Németország évtizedeken keresztül következetesen képviselte azt az álláspontot, miszerint konstruktív viszonyt kell kialakítani Moszkvával és kompromisszumos megoldást kell találni a nézeteltérésekre. Ez a politika azonban, amelynek emblematikus alakja Angela Merkel volt, látványosan megbukott, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az új német külpolitika, amit ennek hatására látunk kibontakozni pedig több évtizedes tabukat dönt meg Európa legerősebb gazdaságában.

Haderőfejlesztés és fegyverszállítás

A német kormány utóbbi hetekben tett intézkedései egyértelműen történelminek tekinthetőek, ez pedig különösen a haderőfejlesztés területén érhető tetten. Történelmi okokból kifolyólag a második világháborút követően Németország igen erős korlátok közé szorította katonai kapacitásait, ez pedig az újraegyesítést követően sem változott. Nem beszélve arról, hogy a német közvélemény sem támogatta a katonai kiadások növelését vagy aktívabb német katonai szerepvállalást a világ konfliktusaiban. Berlin – sok más európai országhoz hasonlóan – az utóbbi években még a NATO által ajánlott 2 százalékos GDP-arányos védelmi költést sem teljesítette. A jelenlegi külügyminiszter, Annalena Baerbock például alig egy évvel ezelőtt még abszurdnak nevezte a NATO elvárásait.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió azonban mindent megváltoztatott. Mivel a német közvélemény álláspontja is jelentősen elmozdult a védelmi kiadások és az Oroszországhoz való viszony vonatkozásában, a politika igyekezett ezt minél előbb lekövetni.

Bejelentették, hogy Németország teljesíteni fogja, sőt meg is haladja a GDP 2 százalékát kitevő védelmi kiadásokra vonatkozó célt, emellett pedig létrehoz egy 100 milliárd eurós alapot védelmi beruházásokra és a Bundeswehr, azaz a német haderő fejlesztésére. Az erre szánt források mértéke akkora, hogy ezzel a költségvetéssel Németország hirtelen a legnagyobb védelmi kiadásokkal rendelkező országgá válik Európában.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés