Előfizetői tartalom

Ellencsapást vezettek az ukrán erők az orosz csapatokkal szemben, visszafoglalhattak több várost

Portfolio
Egyre fokozódó háború dúl Ukrajnában, de nyugati és ukrán jelentések szerint az orosz megszálló erők csak lassan haladnak előre, és az ukrán hadsereg is fel tud mutatni részsikereket. Az orosz erők továbbra is elsősorban a városokat ostromolják, a legrosszabb a helyzet az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, amely stratégiai jelentőségű Moszkva számára, ugyanis már csak ez a város áll ellen annak, hogy megteremtődjön a Krím és a szakadár Donyecki Köztársaság közötti összeköttetés. A város annak ellenére tartja magát, hogy már lényegiben porig rombolták az orosz agresszorok. Továbbra is számos ország támogatja fegyverszállítmányokkal Ukrajnát, legutóbb az szivárgott ki, hogy Washington szovjet gyártmányú légvédelmi felszerelést küld Kijevnek. Egy vezető amerikai védelmi tisztviselő szerint Oroszország harci ereje először csökkent az ukrajnai invázió előtti szint 90 százaléka alá a támadás február 24-i kezdete óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét kifejezte Putyinnal való tárgyalási szándékát, emellett kijelentette, hogy biztonsági garanciákért cserébe kész lemondani a NATO-tagságról. Ukrajna elnöke hozzátette, hogy Kijev kész lesz megvitatni a Krím és az oroszok által támogatott szakadárok által uralt keleti Donbasz régió státuszát a tűzszünet és a biztonsági garanciák nyújtása felé tett lépések után. Az ukrán elnök tanácsadója ugyanakkor később kijelentette, hogy egy talpalatnyi földet sem adnak át Ukrajnából. A legfrissebb hírek itt olvashatók.

2022. március 24. 00:22 Megosztás Az ukránok visszafoglalták Irpiny városát? Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arról számolt be szerda este, hogy szinte egész Irpiny újra ukrán kézen van. A BBC emlékeztet arra, hogy a Kijevtől mindössze 20 kilométerre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés