Portfolio signature

Hatalmas fegyverraktár található abban az országban, amely Vlagyimir Putyin következő célpontja lehet

Moldova lehet az Ukrajna ellen múlt héten elindított orosz háború következő célpontja – akár erre is lehet következtetni abból a hadászati térképből, amely kedden bukkant fel az Oroszország szoros szövetségesének számító Fehéroroszország nemzetbiztonsági tanácsának ülésén. Ezzel egybevág, hogy az utóbbi napokban több vezető európai politikus is utalt arra: ha Vlagyimir Putyint nem állítják meg Ukrajnában, akkor az EU-hoz közeledni, az orosz befolyás alól pedig egyre jobban távolodni kívánó Moldova lehet az egyik következő célpontja az orosz előrenyomulásnak. Kisinyovban azért is figyelik kiemelt aggodalommal az ukrajnai történéseket, mert az országtól a Kreml támogatásával de facto elszakadt Transznisztriában jelenleg is orosz erők állomásoznak, illetve a szakadár köztársaság ad otthont Kelet-Európa legnagyobb fegyverraktárának.

Televíziós felvételek szerint a Kreml hű szövetségesének számító fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka egy hadászati térkép előtt állva vázolta fel a belarusz nemzetbiztonsági tanács keddi ülésén az orosz csapatok már megvalósított vagy tervezett ukrajnai előrenyomulásának irányait. A térképen jól kivehető, hogy a dél-ukrajnai Odesszából – amelynek térségében még nem kezdtek nagyobb átfogó akcióba az orosz erők – egy nyíl mutat az Ukrajnával szomszédos Moldovába.

A térképből nem derült ki, hogy a Moldovába mutató nyíl pontosan milyen hadműveletekre utalhat. Elképzelhető, hogy csak azt mutatja, hogy a tervek szerint az Odessza felől érkező orosz seregek a Moldovától – Moszkva támogatása mellett – 1992-ben elszakadt Transznisztriába (más néven a Dnyeszter-melléki Köztársaságba) vonulnak be, ahol 1992 óta már eleve 1500-2000 orosz katona állomásozik. Akár azt sem lehet azonban kizárni, hogy Moldova többi részére is kiterjed a térképen felvázolt orosz hadművelet iránya.

Moldova lesz a következő eldőlő dominó?

A Transznisztriába történő orosz bevonulás vagy akár a közvetlenül Moldova ellen irányuló esetleges orosz támadás lehetőségét erősítheti, hogy az 1991-ben függetlenné vált volt szovjet tagköztársaság kormánya, illetve államfője erősen támogatja a 2,7 milliós Moldova európai integrációját, az ország feletti orosz befolyás minél nagyobb mértékű gyengítését. Így nem meglepő, hogy számos magas rangú európai politikus – például a szlovén kormányfő, a brit és a francia külügyminiszter, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője – a napokban egybehangzóan, egymástól függetlenül lényegében azt nyilatkozták, hogyha

Miről szól cikkünk?

  • Moldova lehet a következő eldőlő dominó?
  • Gyanús térkép miatt bekérették a belarusz nagykövetet
  • Komoly aggodalmakra ad okot, hogy Transznisztriában található Kelet-Európa legnagyobb fegyverraktár
  • Kisinyov az orosz csapatok kivonását sürgeti - Gyorsítanák az EU-hoz való közeledést

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés