Előfizetői tartalom

Már egy hete tombol a háború Ukrajnában, de egy szuperhatalom még mindig nem fedte fel lapjait

Portfolio
A világ egy hete az Ukrajna és Oroszország közötti háborúra figyel, amely kétségkívül az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb geopolitikai fordulópontját jelenti. Ennek megfelelően számos ország az Ukrajna elleni támadást követően nem sokkal nyilvánosan elítélte Oroszországot, illetve több esetben kemény szankciókat is életbe léptettek Moszkvával szemben. Bár az Egyesült Államok és szövetségesei szinte kivétel nélkül tettek ilyen lépéseket, a világ második legnagyobb gazdasága, Kína mélyen hallgat. Többen próbálták már találgatni, hogy mi lehet az oka Peking óvatos kivárásának a helyzet kapcsán, amelyet gazdasági és külpolitikai érdekek egyaránt indokolnak.

Mit mond hivatalosan Kína? Az, hogy Kína mit gondol deklaráltan a mostani konfliktusról elsősorban a pekingi külügyi tárca közleményeiből, valamit a külügyminiszter nyilatkozataiból olvasható ki. A kínai diplomácia vezetője, Vang Ji ráadásul a napokban ki is adott egy viszonylag rövid, de lényegretörő dokumentumot, amely öt pontban foglalja össze a hivatalos kínai álláspontot:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés