Előfizetői tartalom

Felfalhatja Kína Szibériát?

Egyes vélemények szerint Kína „hosszú menetelése” már elindult az orosz Távol-Kelet és Szibéria felé, és pár évtizeden belül a kínaiak elfoglalhatják Oroszország ázsiai területeit. Más vélemények szerint az egész csak mítosz: a tények azt mutatják, a kínaiak inkább elhagyják az orosz keleti területeket, mert gazdaságilag már nem gyümölcsöző számukra ott lenni. Továbbá Kína és Oroszország – az Egyesült Államokkal szemben – mostanság egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait, és Kína számára egyébként is sokkal fontosabb prioritások vannak, mint a zord klímájú, kontinensnyi vidék meghódítása.

Két nagyhatalom néz szembe egymással az egyik leghosszabb nemzetközi határon Oroszország és Kína határa 4200 kilométeren keresztül húzódik. Nyugati–keleti irányban az Amur folyó jelenti a határt, amely Habarovszk város térségében egy határozott déli kanyart vesz, és egészen a legnagyobb keleti parti orosz város vonaláig, Vlagyivosztokig húzódik, sőt egy picivel tovább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés