Portfolio signature

Célegyenesben az újabb honvédségi páncélos-beszerzés

Hamarosan sor kerülhet a Magyarországon Gidrán néven rendszerbe állított, török eredetű Ejder Yalcin 4x4-es páncélos katonai járművek mellett egy másik típus, az NMS 4x4-esek beszerzési eljárásnak véglegesítésére és rendszerbe állítási folyamatának megkezdésére.


Célegyenesben az újabb páncélos-beszerzés

Tavaly decemberben jelentették be, hogy a magyar kormány együttműködési megállapodást kötött a HT Division Zrt.-vel, illetve a Rheinmetall Hungaryval török eredetű 4x4-es katonai járművek beszerzéséről és Magyarországon történő továbbfejlesztéséről. A szerződés részletei, ahogy ezt megszokhattuk a honvédségi beszerzéseknél, nem nyilvánosak, viszont ekkor úgy tűnt, hogy a kormány egy olyan megállapodást ütött nyélbe, amely kétféle típus, az Ejder Yalcin és az NMS 4x4-es járművek beszerzését is tartalmazza.

Azért lehetett ekkor erre következetni, mert 2019 májusában mindenféle előzmény nélkül kiállításra került a budaörsi reptéren magyar felségjel alatt mindkét katonai jármű, a beszerzésről szóló megállapodás ténye viszont csak 2020 decemberében vált nyilvánossá. Mint kiderült, a honvédség több mint 300 darab, újfajta 4x4-es katonai járművet tervez rendszerbe állítani, viszont a mai napig nem teljesen világos, hogy milyen lesz a két különböző járműtípus pontos megoszlása.

nms harcjármű nurol makina mrap
NMS 4x4-es a budaörsi bemutatón. Fotó: Portfolio

Egyelőre még csak az Ejder Yalcin rendszeresítése indult meg Magyarországon: a Magyar Honvédség kötelékén belül 10 ilyen jármű állt szolgálatba, Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A katonai jármű a török „sárkány” név helyett egy lófajta nevét örökölte meg: Gidrán néven kezdte meg a típus hazai szolgálatát.

A cikk tartalma:

  • Újfajta, török hátterű 4x4-eseket kaphatnak a katonák
  • Mit tudunk és mit nem?
  • Mikor lehet megállapodás?
  • Egyáltalán mi az az NMS 4x4?
  • Tényleg el kell búcsúznunk a BTR-ektől?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés