A horvát halpiacon az áremelkedések ellenére is jelentős a forgalom, különösen péntekenként, amikor hosszú sorok kígyóznak a standok előtt. Ez a pénteki halvásárlási szokás vallási gyökerekkel rendelkezik, mivel sok horvát ezen a napon tartózkodik a húsfogyasztástól.
A szardínia (srdela) az egyik legnépszerűbb pénteki fogás a horvát háztartásokban, amit általában sült formában, burgonyasalátával tálalnak. Ez a korábban megfizethető hal ma már kilónként körülbelül 4 euróba kerül a zágrábi halpiacokon.
Összehasonlításképpen: a kuna korszak végén mindössze 15 kunába (2 euró) került kilója.
A szardínia népszerűsége az áremelkedés ellenére sem csökkent, péntekenként gyakran már a délelőtti órákban elfogy. Egy másik kedvelt tengeri fogás, a tintahal (lignje) ára is jelentősen emelkedett: ma már nehéz 25 eurónál olcsóbban találni az adriai tintahal kilóját, míg nem olyan régen még 120 kunáért (körülbelül 15 euró) is beszerezhető volt.
A zágrábi piacokon jelenleg az alábbi halárak jellemzőek:
- Tengeri sügér (brancin): 10-12 euró/kg
- Aranydurbincs (orada): 12-15 euró/kg
- Tintahal (lignje): 25 euró/kg
- Szardínia (srdela): 4 euró/kg
- Lazac (losos): 22 euró/kg
- Pisztráng (pastrva): 8 euró/kg
- Tonhal (tuna): 25-29 euró/kg
- Scampi (škampi): 40 euró/kg
- Polip (hobotnica): 23 euró/kg
- Kutyacápa (morski pas): 13 euró/kg
- Vörös skorpióhal (škarpun): 12 euró/kg
- Ördöghal (grdobina): 16 euró/kg
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio