A borfogyasztás 2007-es csúcspontja óta globálisan 12 százalékkal esett vissza. A legnagyobb zuhanás Új-Zélandon történt, ahol a Marlborough régió ültetvényeinek értéke 33 százalékkal csökkent, míg Kalifornia Napa-völgyében 15 százalékos, az ausztrál Barossa-völgyben és a francia Côtes du Rhone-ban pedig 10 százalékos visszaesést mértek – írja a Financial Times.
A borászatok számára az egyik legnagyobb kihívást a fogyasztói szokások változása jelenti.
A fiatalabb generációk egyre kevésbé érdeklődnek a bor iránt, sokan közülük inkább más italokat részesítenek előnyben, vagy teljesen elfordulnak az alkoholfogyasztástól.
Franciaországban a Z generációsok feleannyi bort fogyasztanak, mint az idősebb milleniálok. Ezen felül a kínai kereslet visszaesése és az éghajlatváltozás hatásai is tovább súlyosbítják az iparág helyzetét.
Bár a bortermelés az elmúlt húsz évben egyötödével csökkent, sok borászat még mindig jelentős készletekkel rendelkezik, ami különösen a tömegbor árát nyomta le.
A visszaeső kereslet komoly veszteségeket okozott a tőzsdén jegyzett borászatok számára is. Az amerikai Constellation Brands és az ausztrál Treasury Wine Estates egyaránt csökkenő eladásokról számolt be. Az utóbbi vállalat vezérigazgatója, Timothy Ford szerint a vállalat prémium és középkategóriás portfóliójának értékesítése 5 százalékkal esett vissza, míg a Constellation Brands pénzügyi igazgatója, Garth Hankinson arról beszélt, hogy az olcsóbb borok iránti kereslet különösen gyenge, és a kiskereskedők nehezen tudják értékesíteni készleteiket.
A borászatok egy része a csökkenő keresletre alternatív megoldásokkal reagál. Chilében például egyes szőlőtermelők inkább gyümölcsöt vagy zöldséget kezdenek termeszteni, míg Argentína Mendoza régiójában a szőlőt fokozatosan zöldségfélékkel, például fokhagymával helyettesítik. Franciaország Bordeaux borvidékén pedig egyre gyakoribb a szőlőültetvények átállítása olajfaligetekre vagy napelemparkokra. Ugyanakkor néhány prémium borvidék, mint például Franciaország pezsgőtermelő régiója, továbbra is megőrizte értékét, sőt, az Egyesült Királyságban Essex borászai 20 százalékos értéknövekedést tapasztaltak, amit az éghajlati változásoknak és az új szőlőfajták termesztésének tulajdonítanak.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images