Steven Womack és Tracey Mann republikánus képviselők törvényjavaslata kifejezetten az USDA "Salmonella Framework for Raw Poultry Products" című szabályozási tervezetének megakadályozására irányul.
Ez a 2020 óta készülő szabályozás megtiltaná olyan nyers baromfi értékesítését, amely meghatározott mennyiségű szalmonellát tartalmaz.
Ez a mennyiség 10 CFU. A CFU a kolónia-képző egység rövidítése, amelyet a mikrobiológiai mintákban található mikroorganizmusok számának meghatározására használnak. A salmonella esetében a CFU-t a baktériumok számának mérésére használják egy adott térfogatú mintában, ami segít meghatározni a fertőzés vagy szennyeződés mértékét.
A szalmonellával szennyezett baromfi jelentős közegészségügyi kockázatot jelent az Egyesült Államokban. A becslések szerint az országban évente előforduló szalmonellafertőzések legalább 25 százalékáért felelős, ami a legnagyobb arány az összes élelmiszer közül.
Az élelmiszerbiztonsági és fogyasztói csoportok támogatják az USDA törekvéseit. Véleményük szerint a javasolt szabályozás kulcsfontosságú a közegészségügy javítása szempontjából. Az USDA tervei szerint a szabályozás bevezetése esetén rendszeres mintavételezéssel és ellenőrző vizsgálatokkal biztosítanák annak betartását. Emellett a baromfivágó üzemeknek írásos eljárásokat kellene kidolgozniuk és végrehajtaniuk a fertőzések megelőzésére a teljes vágási és feldolgozási folyamat során.
A törvényjavaslat benyújtásával egy időben a Kormányzati Elszámoltatási Hivatal (GAO) közzétett egy jelentést, amely rámutatott: az USDA Élelmiszerbiztonsági és Élelmiszer-ellenőrzési Szolgálata más mikrobiológiai és hamisítási szabványokkal kapcsolatos munkáját felfüggesztette, hogy a szalmonella keretrendszerre összpontosíthasson. A GAO azt javasolta az ügynökségnek, hogy dolgozzon ki egy tervet a különböző szabványok rangsorolására és annak meghatározására, melyekre van leginkább szükség.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images