Az EFSA a hét elején hagyta jóvá kétféle békalencse termesztését és friss zöldségként való fogyasztását. A döntés a Wageningen Egyetem kérelmeit követte, amely közel egy évtizedes kutatást végzett e vízi növény potenciáljáról.
A békalencse apró úszó növényként ismert, amely tavakban vagy árkokban található. Fontos megjegyezni, hogy
a vadon élő változatok nem alkalmasak emberi fogyasztásra higiéniai megfontolások miatt, mivel a növény könnyen magába szívja a káros anyagokat.
Az ellenőrzött termesztésből származó békaencse azonban teljesen biztonságos, egészséges és fenntartható.
Ingrid van der Meer kutató szerint "a növény fehérjéi jól emészthetőek és felszívódnak a szervezetben, és nincsenek káros egészségügyi hatásai, például allergiás reakciók, székrekedés vagy vérnyomás-emelkedés". Ázsiában a növény már hosszabb ideje hagyományos alapélelmiszernek számít.
A békalencse gazdag tápanyagokban: A-, C- és E-vitamint, valamint B12-vitamint tartalmaz. Ez utóbbi vitamin szinte kizárólag állati eredetű termékekben található meg, így a kacsalencse különösen fontos lehet a vegetáriánusok számára. Emellett olyan ásványi anyagokat kínál, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a kálium és a cink. Magas fehérjetartalma a szójáéhoz hasonló, és kétszerese a spenóténak.
A növény termesztése meglehetősen egyszerű: csak egy vékony réteg vízre van szüksége, és nincs szükség növényvédő szerekre vagy kiegészítő megvilágításra. Gyors szaporodása lehetővé teszi a heti betakarítást. Minimális földigénye miatt a szakértők úgy vélik, a békalencse enyhítheti az éghajlatváltozás hatásait és csökkentheti az intenzív földhasználatra nehezedő nyomást.
A zöldség íze semleges, valahol a spenót, a vízitorma és az endívia között helyezkedik el.
Felhasználása változatos: pürékben, levesekben, ravioliban vagy quiche-ben is megállja a helyét. Emellett turmixokban, kenőcsökben, pestókban vagy zöldségburgerekben is felhasználható.
Jelenleg a növény még nem jelent meg a szupermarketek polcain, mivel még nincs elég termelő a megbízható ellátás biztosításához.
Címlapkép forrása: Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images