Nem fogadják el a magyarok az újabb áremeléseket
Gazdaság

Nem fogadják el a magyarok az újabb áremeléseket

A magyar éttermek forgalma 2024-ben érte el először az öt évvel ezelőtti szintet. Ugyanakkor kevesebb üzlettel és alkalmazottal működnek, mint 2019-ben. A magyar vendégek idén is óvatosan költhetnek az éttermekben. A vendégek közel fele szerint ugyanis a hazai árak túl magasak, így az éttermek az áremelések helyett a költségek optimalizálására és a szolgáltatás fejlesztésére fókuszálhatnak.

A magyarok a megtakarításaikat növelik, egyelőre óvatosan költenek

– mondta a Portfolio-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki az éttermi költekezéseket értékelte. Ma már sokszor 6-8 ezer forintot is elkérnek egy főételért. Ezek már nem kiemelkedően magas árak, sokkal inkább ez az átlag.

A 10-15 ezer forintos egy főre jutó fogyasztás sem jelenti azt, hogy drága a hely

– fogalmazott Kovács László.

Semsei Rudolf, a Semsei Gastronomy tulajdonosa megkeresésünkre azt mondta, hogy az egy főre jutó fogyasztás átlagosan valamivel meghaladja a 10 ezer forintot, ami általában két fogást és 1-2 ital rendelését foglalja magában. Hozzátette, a fogyasztói kosarak mérete nem növekedett.

A mintegy 20 gasztronómiai vállalkozást működtető Eventrend Group legutóbbi, nem reprezentatív felmérése szerint az emberek fejenként 8500 forintot éreznek elfogadhatónak és kifizethetőnek egy ember komplett éttermi fogyasztásáért. A felmérése azt is megmutatta, hogy a vendégek ötöde 11-15 ezer, vagy akár 15 ezer forintnál többet is ki tudna fizetni egy éttermi szolgáltatásért.

A válaszoknál a lakóhely szerint is jelentősek a különbségek. A legtöbbet a budapestiek hajlandók fizetni, akár 9454 forintot, a legkevesebbet pedig a vidéki nagyvárosokban élők hajlandóak kiadni, az ő tűréshatáruk 7741 forint.

A magyar vendégek a felmérés szerint havonta átlagban 23 240 forintot költenek el az éttermekben.

„Jó hír, hogy 2024-ben a forgalom már nemcsak összegszerűen, hanem volumenében is meghaladták a hazai vendéglátóhelyek a 2019-es, válság előtti évet.

Óriási dolog, hogy ezt 10 százalékkal kevesebb üzlet, mintegy 8-10 ezerrel kevesebb alkalmazottal tudta produkálni

– összegezte a folyamatokat Kovács László.

Az árak azonban így is kifejezetten magasak lettek a magyarok szerint. A válaszadók

  • kevesebb mint fele (45%) mondja azt, hogy a magyarországi árak elfogadhatók,
  • viszont 42 százaléka a vendégeknek határozottan állítja, hogy túlárazottak a hazai vendéglátóegységek.
  • 7 százalék találja megfizethetetlennek az éttermeket.

Az áremelésekkel tehát idén is óvatosabban bánhatnak majd az éttermek. Volt olyan étterem, amelyik tavaly nem mert emelni az árain, de a legtöbb helyen 10-15 százalékkal drágult az éttermi szolgáltatás. „Aki ennél nagyobbat emelt, megérezte a vendégszám visszaesésén” – vélekedett Kovács László.

A hazai éttermes vállalkozások szerint a kormány jelentős fogyasztásnövekedési várakozásai ellenére

az árérzékenység még 2025-ben is meghatározó tényező marad, ezért jelentős bevételnövekedésre nem számítanak.

Az árak emelése helyett a költségek racionális kezelésére, a munkaerő hatékonyabb felhasználására és a szolgáltatás színvonalának emelésére kell emiatt koncentrálniuk.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Az AI-fák sem nőnek az égig

A ChatGPT megjelenése óta szinte eszetlenül ömlik a pénz mindenbe, ami mesterséges intelligencia, óriási buborék alakult ki az amerikai részvénypiacon. Azonban bőven megvannak a jelenség... Th

Holdblog

Minden út Szaúd-Arábiába vezet

Nemcsak az USA, az Unió és Kína változott meg az elmúlt 20 évben, de változnak az arab országok is. Ma már olyan területekre érkeznek meg,... The post Minden út Szaúd-Arábiába vezet appeared

Via Credit

2025 a hitelek éve

Az új pályázati ökoszisztéma sokat változott. Az elmúlt időszakokban is voltak támogatott hitelkonstrukciók, ám azok nem képeztek markáns részt - vagy egész pontosan mi nem éreztük a jelen

PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump tényleg elindította a vámháborút - Mibe tegyük most a pénzünket?
Property Warm Up 2025
2025. február 20.
Green Transition & ESG 2025
2025. március 6.
Biztosítás 2025
2025. március 4.
Agrárium 2025
2025. március 19.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Data center energy-adatforgalom-adatközpont-digitális-hálózat-információtechnológia-informatika-innováció-szerver-technológia-adatforgalom-adatközpont-digitális-hálózat-információtechnológia-informatika-innováció-szerver-technológia