Az aszpartámot (E951-es E-számmal is ismert) mesterséges édesítőszerként több ezer élelmiszertermékben, például üdítőitalokban, energiaitalokban és rágógumikban használják.
A WHO 2023-ban „valószínűleg rákkeltőnek” minősítette. Ráadásul
összefüggésbe hozzák a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával.
A szervezetek tizenegy európai ország fogyasztóit szólítják fel, hogy gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra. Rámutatnak az adalékanyag kockázataira, és hangsúlyozzák: nincs elég bizonyíték arra, hogy az adalékanyag valóban biztonságos. Egy felmérés szerint az európaiak 40%-a fogyaszt rendszeresen aszpartámot tartalmazó termékeket, ami miatt a Foodwatch közegészségügyi kérdésnek nevezte a kérdést.
Az élelmiszer-felügyeleti és egészségügyi szervezetek mellett a Yuka nevű egészségügyi alkalmazás is mozgósítja 45 millió felhasználóját. A Yuka egy népszerű mobilalkalmazás, amely segít az élelmiszerek és kozmetikumok összetevőinek értékelésében.
Az alkalmazás kiemeli az európai hatóságok felelősségét az elővigyázatosság elvének alkalmazásában, és felszólítja őket az aszpartám betiltására.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images