A Frontiers in Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány a UK Biobank adatbázisát felhasználva vizsgálta a szorongás és a depresszió előfordulását különböző tejfajtákat fogyasztó emberek körében. A kutatás mintegy 350 000 résztvevő adatait elemezte, körülbelül 13 éves követési időszakban.
Az eredmények szerint 13 065 embernél diagnosztizáltak depressziót, míg 13 339 esetben szorongást állapítottak meg. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a hagyományos tejet fogyasztóknál 16%-kal, a félzsíros tejet ivóknál pedig 12%-kal alacsonyabb volt a depresszió kockázata,
míg a növényi alapú tejhelyettesítőket fogyasztóknál 14%-kal magasabb volt ez a kockázat.
Dr. Roxanne Becker, a washingtoni székhelyű Physicians Committee for Responsible Medicine orvosi szerkesztője és oktatója azonban rámutatott a tanulmány hiányosságaira. "Volt néhány probléma azzal, ahogyan elemezték az adatokat" - nyilatkozta a Fox News Digitalnak.
A szakértő többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az "egyéb tejet" fogyasztók csoportjában olyan emberek is lehettek, akik étkezési zavarokkal küzdenek, és a növényi tejet kalóriaszabályozás céljából fogyasztják. Az étkezési zavarok pedig gyakran járnak együtt szorongással és depresszióval, ezért torzító lehet az eredmény.
Ez a tanulmány nem bizonyítja egyértelműen, hogy a növényi alapú tejek fogyasztása növeli a depresszió vagy a szorongás kockázatát
- hangsúlyozta Becker, utalva arra, hogy további, alaposabb kutatásokra van szükség a téma mélyebb megértéséhez.
A tanulmány eredményei tehát nem jelentenek egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a növényi alapú tejhelyettesítők fogyasztása önmagában növelné a mentális egészségügyi problémák kockázatát. A szakértők szerint fontos, hogy az ilyen jellegű kutatások eredményeit körültekintően értelmezzük, és figyelembe vegyük az összes lehetséges befolyásoló tényezőt.
Címlapkép forrása: Shutterstock