Az Európai Unió hivatalos lapjában történő közzétételt követő húsz nap elteltével lép hatályba az engedély, amely lehetővé teszi a Tenebrio molitor, közismertebb nevén sárga lisztkukac UV-kezelt lárvaporának forgalmazását. Ez a termék csatlakozik az EU új élelmiszerek listájához, amelyen már szerepel többek között a vándorsáska-liszt, a kis lisztkukac és a házi tücsök is.
Kezdetben a francia Nutri'Earth vállalat kap jogosultságot a sárga lárvaliszt forgalomba hozatalára. A cég több mint öt évvel ezelőtt nyújtotta be engedélykérelmét Brüsszelhez.
Az engedély feltételei között szerepel, hogy a későbbi kérelmezők is hozzáférést kapjanak az újszerű élelmiszer forgalmazásához.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023-as tudományos véleménye szerint az UV-kezelt sárga lisztkukacpor "a javasolt felhasználási feltételek és szintek mellett biztonságos". Ez azt jelenti, hogy a termék felhasználható számos élelmiszerben, többek között
kenyérben, zsemlében, süteményekben, tésztatermékekben, feldolgozott burgonyatermékekben, sajtokban és tejtermékekben, valamint gyümölcs- és zöldségkompótokban.
Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Közbiztonsági Bizottsága (ENVI) január 15-én elutasította azt az indítványt, amely a sárga lisztkukacpor jóváhagyásának megakadályozására irányult.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images