Spanyolország andalúziai régiójában jelenleg is zajlik az olívabogyó betakarítása. Ez az egy térség adja a világtermelés közel harmadát. A várakozások nagyon jónak látszanak, a 2024-25-ös szezonban
várhatóan mintegy 1 millió tonna olívaolajat fognak itt előállítani, ami 77%-kal több, mint az előző évben.
A globális termelés előreláthatólag 3,4 millió tonnára emelkedik, szemben a 2023-24-es 2,6 millió tonnával.
A nagykereskedelmi piacon a kiváló minőségű spanyol extra szűz olívaolaj ára tonnánként 4250 dollárra csökkent, ami több mint 50%-os visszaesés a 2024 februári, 10 000 dolláros történelmi csúcshoz képest. A helyi szupermarketekben az olívaolaj literenkénti ára várhatóan 10 euróról 5 euró körüli összegre mérséklődik. Ez jelentős megkönnyebbülést jelent a dél-európai fogyasztók számára, a mediterrán táplálkozásban az olívaolaj központi szerepet játszik. Egy átlagos spanyol háztartás éves olívaolaj-fogyasztása a 2023-24-es kiskereskedelmi árakon számolva több mint 450 eurót tett ki.
Az árak csökkenése azonban valószínűleg nem lesz tartós, mivel a készletek kimerültek, és feltöltésükhöz több bőséges termésű évre lesz szükség.
Spanyolországban a készletek a 2023-24-es szezont a szokásos szint negyedénél fejezték be, míg világszerte az olívaolaj-készletek 57 éves mélypontra estek. Az olívaolaj iránti kereslet az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt. A szakértők rámutattak, hogy csak az Egyesült Államokban a kereslet több mint 300%-kal nőtt az elmúlt három évtizedben. Ennél is látványosabb, hogy az Egyesült Királyságban 1100%-os növekedés volt tapasztalható 1990 óta. Az alacsony készletek és a növekvő kereslet miatt az olívaolaj árai várhatóan nem fognak visszatérni a válság előtti szintre. Ez azonban lehetőséget teremt az olívaolaj-termelőknek, akik hosszú idő után először kerülhetnek kedvező helyzetbe az ellátási láncban.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images