Az ellenőrök leggyakrabban (35 esetben) higiéniai hiányosságokat tapasztaltak, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatban 26 esetben tártak fel hiányosságot.
Az ellenőrzések során összesen 149 különböző élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, kevesebb mint 1 tonna mennyiségben,
aminek a legfőbb oka a jelölési hiba volt, leginkább a külföldi édességek esetében. A tapasztalt hiányosságok miatt 1 üzletben kellett a tevékenységet korlátozni, emellett az ellenőrök 3 alkalommal figyelmeztetést, 59 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Utóbbiak összege idáig 4 millió forint, azonban több eljárás jelenleg még folyamatban van.
Nincs gond az élőhal-árusoknál
Az első héten összesen 43 élőhalat árusító hely állatvédelmi célú ellenőrzése zárult le. Az állattartási körülmények, valamint az állategészségügyi dokumentációk vizsgálata során súlyos jogszabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek: a tároló medencék nem voltak túlzsúfoltak, és azokban a vízminőség, a levegőztetés is megfelelt az előírt követelményeknek. Sérült halat nem találtak a vizsgálatot végzők, és a halak értékesítés előtti kötelező kábítása is megtörtént.
Karácsonyi vásárok
A vendéglátás területén folytatott eddigi ellenőrzések tapasztalata, hogy a rendezvényekre, adventi, karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátók megfelelően felkészültek.
A vállalkozók biztosították az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontok betartásához szükséges feltételeket, és bejelentési kötelezettségüknek is eleget tettek.
Jellemzően a forgalmazott termékek és alapanyagok eredetét is tudták számlával, szállítólevéllel igazolni. Probléma néhány esetben a dolgozók egészségügyi kiskönyvével, valamint az allergén összetevőkkel kapcsolatos tájékoztatás terén akadt.
Kirívó esetekként említhető, hogy egy vendéglátóhelyen lejárt minőségmegőrzési idejű fűszereket is használtak az ételkészítéshez, egy másiknál pedig a mosogatás és a kézfertőtlenítés feltételei hiányoztak. A feltárt hiányosságok nagyobb részét már az ellenőrzés idején megszüntették a vállalkozók, és mostanra a több időt igénylő javításokat, pótlásokat is elvégezték.
A karácsonyi vásárokra kitelepült jövedéki engedélyes árusítók, forralt bort forgalmazók körében: a 25 kitelepült egységből 4 helyen hiányzott a gyártmánylap és 5 alkalommal nem tudták bemutatni az alapanyag származását igazoló dokumentumot.
A téli szezonális ellenőrzés első szakaszában vadmadáreledeleket is vizsgáltak a Nébih szakemberei. Az eddig ellenőrzött 38 terméknél több esetben kisebb jelölési hibákat, hiányosságokat tártak fel az ellenőrök. A Nébih laboratóriumában biztonsági, valamint a minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálják a termékeket. A vizsgálatok még zajlanak, a már lezárt mérések során nem találtak problémát.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio