A Spiegel beszámolója szerint a német hatóságok nyolc tábla dubai csokoládét vizsgáltak meg. Az eredmények aggodalomra adnak okot, mivel
nemkívánatos színezékeket, allergéneket és idegen zsírokat mutattak ki a termékekben.
Ráadásul szinte az összes vizsgált mintában mesterséges színezékekkel helyettesítették a természetes alapanyagokat. Ez a gyakorlat nemcsak a termék minőségét kérdőjelezi meg, de a fogyasztók megtévesztésének is minősül.
Peter Hauk, Baden-Württemberg élelmezésügyi, vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi minisztere a vizsgálatok kapcsán kijelentette:
Bár a kis minta még nem jelez trendet, a vizsgálatok eredményei elég aggasztóak
A miniszter hozzátette, hogy
a megállapítások fényében a teljes német dubai csokikínálatot ellenőrzés alá vonják a hatóságok.
A vizsgált nyolc csokoládé közül ötöt az Egyesült Arab Emírségekben, hármat pedig Törökországban gyártottak. A török mintákban szezámmagot találtak, amit a csomagoláson nem tüntettek fel. Ez komoly veszélyt jelenthet a szezámra allergiás fogyasztók számára.
Az Emírségekből származó mintákban pálmaolajat mutattak ki. Hauk szerint ez a fogyasztók megtévesztésének egyértelmű esete. Ráadásul a gyártás során szennyeződések is kerültek a termékekbe, ami miatt azok fogyasztásra alkalmatlanná váltak.
Címlapkép forrása: Alice Foster via Getty Images