A mediterrán étrend egyik alapvető összetevőjének számító olívaolaj hiánya az elmúlt időszakban komoly problémákat okozott.
Az árak rekordmagasságokba emelkedtek, ami nemcsak az iparági szereplőket, de a fogyasztókat is sokkolta.
A helyzet olyan súlyossá vált, hogy egyes spanyol szupermarketekben még lopási hullámot is kiváltott.
Miguel Ángel Guzmán, a Deoleo értékesítési vezetője a CNBC-nek nyilatkozva óvatos optimizmussal tekint a jövőbe.
Bár történtek lépések a javulás irányába, nem lenne teljesen pontos azt mondani, hogy a válságnak vége
- fogalmazott. "Az olívaolaj árában még mindig egy feszültségekkel teli időszakon megyünk keresztül, különösen a magasabb minőségű olajok, például az extra szűz olajok esetében."
Az árak csökkenése már megkezdődött. A spanyolországi Andalúziában az extra szűz olívaolaj ára kilogrammonként 6 euróra esett november elején, ami 19%-os csökkenést jelent - ez az ár 35%-kal alacsonyabb a januári 9,2 eurós rekordnál.
A Deoleo előrejelzése szerint
az olívaolaj ára akár 5 euró körüli literenkénti árra is eshet, ami jelentős zuhanás a korábbi 9-10 eurós csúcsokhoz képest.
Guzmán szerint "ez az ár ésszerű lenne és enyhítené a piaci feszültségeket"
Az Expana mezőgazdasági és élelmiszeripari piackutató cég szakértője, Kyle Holland megerősítette a pozitív kilátásokat. "Spanyolország esetében valószínűleg 1,3 millió tonnával számolunk, szemben a tavalyi 670 000-680 000 tonnával, tehát alapvetően nem messze a duplájától" - mondta Holland.
Az iparág azonban továbbra is kihívásokkal néz szembe. Guzmán hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre bizonytalanabb a jövő, ezért jelentős beruházások folynak új mezőgazdasági technológiákba és ellenállóbb olajbogyófajták kifejlesztésébe.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images