Portfolio signature

Sosem látott átalakulás az autóiparban - Mi lesz Magyarországgal?

Napjainkban a járműipar történetének egyik legnagyobb változásán megy keresztül, ugyanis a hosszú évtizedek óta használt belső égésű motorokat egyre inkább felváltják a hibrid és elektromos hajtásláncok. Még ha az utóbbi hónapokban meg is tört az elektromos autók értékesítése, a jövőben várhatóan tovább emelkedik az értékesítési arányuk. Magyarországon a járműipar a kulcságazatok közé tartozik, így a gazdaság fejlődésének szempontjából alapvető fontossággal bír, hogy ne legyünk vesztesei ennek az átállásnak, sőt, az iparágban történő változások lehetőséget kínálnak arra, hogy esetleg még erősebb pozícióval rendelkezzen az ország az európai autógyártásban. Ebben a cikkben azt járom körül, milyen szerepet tölt be Magyarország Európában és hogyan változik a szerepe a zöld átmenet során.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Zöld átmenet az autóiparban

A környezeti terhelés csökkentése érdekében az Európai Unió a jelenlegi állás szerint 2035-től már csak olyan járművek forgalomba hozatalát engedélyezi, amelyek zéró szén-dioxid-kibocsátásúak. A döntés következménye, hogy a belső égésű motorokkal ellátott járműveket nem lehet értékesíteni, alternatívként pedig az elektromos meghajtással bíró járművek fognak előtérbe kerülni. Fontos, hogy a cél elérése érdekében olyan szabályozások is életbe lépnek, amelyek fokozatosan kívánják csökkenteni a károsanyagkibocsátást. Ezek közé tartozik például, hogy 2025-től a gyártók által újonnan értékesített járművek esetében a szén-dioxid-kibocsátás nem haladhatja meg a 93,6 g/km határétéket, különben jelentős büntetésre számíthatnak. Ezt a határt csak úgy érhetik el, ha több elektromos járművet értékesítenek.

A környezeti szempontok és az előírások tehát egyre erősebben tolják el az autógyártást az elektromos meghajtás felé. Az elektromos autók fejlesztése terén óriási verseny folyik a gyártók és az országok között is, amely a meglévő piaci erőviszonyokat gyökeresen megváltoztathatja. Az akkumulátorok élettartama, a hatótávolság és az ár azok a szempontok, amelyek elsődlegesen meghatározhatják a vásárlók választását az egyes gyártók és modellek között. Azok a piaci szereplők, akik ezekben az új technológiákban lemaradnak, komoly fennmaradási nehézségekkel fognak küzdeni. A globális autógyártásban történő szerepkörök változását jól illusztrálja Kína előretörése és a hagyományos európai vállalatok csökkenő dominanciája.

Magyarország helyzete az autóiparban

A magyar gazdaság szerkezetét tekintve a járműipar (kiegészítve az akkumulátorgyártással) a legfontosabb ágazat, így az iparág jövőbeni teljesítménye és az ágazatban végbe menő forradalom (zöld átállás) alapvetően befolyásolja a magyar gazdaság teljesítményét és fundamentálisan határozza meg a következő évek növekedését. Első lépésben érdemes megvizsgálni, hogy az ágazat milyen jellemzőkkel bír és milyen pozíciót tölt be az európai autógyártásban, majd ezt követően lehet kiértékelni a magyar stratégiát az átmenettel kapcsolatban. Előbbihez Petr Pavlínek, utóbbihoz Manuel Gracia és szerzőtársai tanulmányát használtam fel.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Melyek a fő gondjai a magyar autóiparnak?
  • Mekkora a hazai munkaerőköltség a nyugatihoz képest?
  • Mekkora a szektor K+F intenzitása?
  • Mennyi a hazai tulajdonú beszállító?
  • Mi lehet a megoldás a problémákra?
  • Mit remélhetünk az ázsiai akkugyáraktól?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés