Immunadósság és vakcinahiány: egyre több járvány robban be Magyarországon
Gazdaság

Immunadósság és vakcinahiány: egyre több járvány robban be Magyarországon

Portfolio
Bár a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztése jelentős előrelépést jelentett, Magyarországon még mindig vannak hiányosságok a védőoltások elérhetőségében. Kiemelte, hogy a SARS-CoV-2 és az influenza közötti különbségek jelentősek – mondta el Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának, ahol a járványügyi helyzetről, az új koronavírus-variánsokról és egyéb fertőző betegségekről, valamint a járványmegelőzés fontosságáról és a társadalom hozzáállásáról is beszélt.

Oroszi elmondása szerint a magyar járványügyi rendszer sokáig jól működött, ám az elmúlt évek világjárványai következtében a helyzet dinamikusan változott. A problémák között felsorolta, hogy új fertőző betegségek jelentek meg, és a régiek is újra terjedni kezdtek.

Bár a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztése és bevezetése jelentős előrelépést jelentett, Magyarországon továbbra is vannak elmaradások a védőoltások hozzáférhetőségében és a társadalom hozzáállásában.

„Sajnos Covid-19 ellen most jelen pillanatban nem rendelkezünk védőoltással, holott járvány zajlik, míg nyugat-európai országokban már van új vakcina” – hívta fel a figyelmet Oroszi Beatrix. Hozzátette, hogy a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek és egészségügyi dolgozóknak mindenképpen ajánlott lenne az oltás.

Vannak Covid-vakcinák? Amennyi van az elég 2024-re?

Ahogy arról már írtunk: a járványügyi hatóság az év ezen időszakában általában az influenza elleni védőoltás fontosságát emeli ki, mintha a Covid-19 már nem létezne. Pedig nem mindegy, hogy a SARS-CoV-2 (amely súlyosabb tüneteket okozhat) vagy az influenza (amely jellemzően enyhébb tünetekkel jár) fertőz meg minket.

Az NNGYK nemrégiben bejelentette, hogy a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is 949 ezer adag influenza elleni védőoltás áll majd rendelkezésre a 3 éves és idősebb, magas kockázatú csoport számára, amely ingyenesen felhasználható. Ugyanakkor nem közölnek információt a Covid-19 vakcina elérhetőségéről vagy lefedettségéről.

A 949 ezer adag influenza elleni vakcina mennyisége érdemes összehasonlítani a közbeszerzés keretében kiírt, mindössze 100 ezer koronavírus-vakcinára vonatkozó pályázattal, hiszen a célcsoportok lényegében azonosak. Bár a tényleges "influenzaszezon" csak jövőre kezdődik, a koronavírus-fertőzések száma már most is magas. Ez azt jelzeheti, hogy az ország nem készült fel megfelelően a COVID-helyzet kezelésére, pedig a tavalyi év tapasztalatai világosan mutatták a következményeket.

Oroszi a műsorban kiemelte, hogy a járványmegelőzés és a fertőző betegségek elleni védekezés nem merül ki a védőoltások alkalmazásában. A maszkhasználat, a távolságtartás és a higiéniai szabályok betartása is alapvető fontosságú.

A szakember hangsúlyozta a maszk használatának fontosságát zsúfolt, zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön.

Ez egy nagyon egyszerű és nagyon hatásos dolog, nagyon kevés pénzből, szinte semennyibe nem kerül

– fogalmazott.

A Covid-19 új variánsai folyamatosan jelennek meg, és gyorsan terjednek, ezek ráadásul nagyobb fertőzőképességgel és az immunválasz megkerülésével rendelkeznek, ami a korábbi vakcinák hatékonyságát csökkenti.

Emiatt szerinte az emlékeztető oltások rendszeres alkalmazása kiemelten fontos.

Az immunadósság miatt is terjed a szamárköhögés

A szamárköhögésre is kitért, amely egy baktérium okozta fertőzés. Magyarországon az elmúlt években jelentősen nőtt az esetszám, részben a Covid-19 miatti korlátozások enyhítése miatt, mivel a lezárások alatt kialakult az „immunadósság”, mivel a lezárások alatt csökkent a populációs szintű védettség. Részben pedig amiatt is újra elkezdett terjedni a betegség, mert a korábbi védőoltások hatékonysága is csökkent.

Idén eddig közel 1000 esetet jelentettek, szemben az elmúlt évek 8-10 esetével – mondta el a szakértő. A szakember szerint a szamárköhögés elleni emlékeztető oltásokra lenne szükség, különösen a várandós nőknél és csecsemők környezetében élőknél.

Végül hangsúlyozta, hogy a járványmegelőzés és a fertőző betegségek elleni védekezés nem csupán egyéni felelősség, hanem társadalmi és kormányzati feladat is. Fontos, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon a fertőző betegségekről és azok megelőzéséről, és hogy a védőoltások mindenki számára hozzáférhetők legyenek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
koronavírus covid eris