Igazából nem is influenzaszezon van, hanem Covid-szezon
Gazdaság

Igazából nem is influenzaszezon van, hanem Covid-szezon

Portfolio
201 000 magyar fordult orvoshoz akut légúti fertőzéssel (ARI), köztük több mint 20 000 ember influenzaszerű tünetekkel az idei 42. héten - közölte a friss heti jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A 100 000 lakosra jutó ARI-t tekintve a helyzet rosszabb, mint egy évvel ezelőtt, de valamivel jobb, mint 2022/23-as szezonban. Közel 200 embert kellett kórházba szállítani súlyos akut légúti fertőzéssel (SARI), közel felüket COVID-19 vírussal.

A 2024-es év 42. hetében (október 14-20.) 201 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, köztük 20 100-an influenzaszerű tünetekkel - derül ki az NNGYK adataiból. Mindkét adat mérsékelt csökkenést jelez a 41. heti jelentésben foglalt statisztikához képest.

A rövid távú összehasonlítás (a légúti megbetegedések utolsó három szezonjára vonatkozóan) azt mutatja, hogy az ARI-s betegek száma 2022/23-ban kissé magasabb, egy évvel ezelőtt viszont alacsonyabb volt, míg az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma továbbra is magasabb, mint az előző két szezonban.

influenzaszerű

Az influenzaszerű tünetek tekintetében a légúti megbetegedések idei szezonja rosszabb, mint az elmúlt 14 szezon bármelyike. Fontos megemlíteni, hogy az influenzaszerű tünetek nem azt jelentik, hogy kizárólag influenza megbetegedéseket észlelnek, éppen ellenkezőleg, a Covid is hasonló tüneteket képes produkálni, ezért ez esetben nem influenzaszezonról beszélhetünk az őszi betegségszezon kezdetén.

A magas Covid-pozitivitás miatt sokkal inkább beszélhetünk a szezon ezen szakaszában Covid-fertőzési szezonról,

bár az évnek ezt az időszakát általában "influenzaszezonként" szokták emlegetni, miközben valójában még mindig "koronavírus-szezon" van. A hatóságok ennek a helyzetnek a transzparens közlésében sem járnak az élen idehaza.

241028flu04-711473

Adatok forrása: Portfolio English.

Mi a helyzet a Covid-19-el?

A 42. héten összesen 316 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 279 betegtől származó minta közül 59 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A SARS-CoV-2 pozitivitási arány 21,1% volt. A sentinel kórházak által beküldött 13 minta közül hét betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 24 légúti minta közül hét SARS-CoV-2, kettő rhinovírus pozitív volt.

Összesen tehát 73 minta volt Covid-pozitív, ez 23%-os pozitivitási rátát jelent.

A járványügyi hatóság általában az év ebben a szakaszában az influenza elleni védőoltás fontosságát hangsúlyozza csak, és úgy tesznek, mintha a COVID-19 már nem létezne, miközben nem mindegy, hogy SARS-CoV-2 (súlyosabb tünetekkel) vagy influenzával (kevésbé súlyos tünetekkel) fertőződünk meg. 

Az NNGYK nemrég jelentette be, hogy a tavalyi szezonhoz hasonlóan ebben a szezonban is 949 ezer adag influenza elleni védőoltás áll majd rendelkezésre a 3 éves és idősebb korosztály magas kockázatú csoportja számára, amelyet ingyenesen használhatnak fel. Ugyanakkor nem közölnek adatokat a Covid oltás elérhetőségéről vagy lefedettségéről. Az influenza elleni védőoltások lefedettségére vonatkozó hosszabb távú adatsorra vonatkozó kérésünket válasz nélkül hagyták. (Az elmúlt 14 évre vonatkozó adatokat kértünk, ezt a számot idézték egyik nemrégiben kiadott sajtóközleményükben.)

A 949.000 influenza elleni vakcinamennyiséget érdemes összevetni egy közbeszerzés keretében, mindössze 100.000 COVID-19 vakcinára kiírt pályázattal, miközben a célcsoportok gyakorlatilag azonosak. És bár a tényleges "influenzaszezon" csak jövőre kezdődik, a koronavírus-fertőzések száma már most is magas. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sincs megfelelő vakcinás felkészültsége az országnak a Covid-helyzet ellen, pedig a tavalyi évben ennek a következményei láthatóak voltak.

Augusztus végén lejárt az összes magyarországi Covid-vakcina, és amikor a Telex hírportál megkereste ezzel kapcsolatban az NNGYK-t, azt válaszolták, hogy dolgoznak az új adagok beszerzésén, de azt nem mondták, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik.

A 42. héten 196 súlyos akut légúti fertőzésben (SARI) szenvedő személy került kórházba, közülük 13 (vagy 6,6%) intenzív ellátásra szorult. A 2023. év 42. hetének megfelelő adatai 170 kórházban fekvő és 8 (4,7%) intenzív osztályon fekvő személyt mutattak. A részletekből kiderül továbbá az is, hogy 92 személy (a SARI-betegek 46,9%-a) került kórházba koronavírusfertőzéssel, ami kevesebb, mint egy héttel korábban (103), és kevesebb, mint egy évvel ezelőtt 111 (65,3%).

A 196 SARI-val kórházba került személy közül 39 (18,4%) kétéves vagy annál fiatalabb volt, míg 119 (60,7%) 60 éves vagy annál idősebb. A 92 COVID-19-es beteg közül szintén 77 (83,7%) volt 60 évnél idősebb.

241028flu08-711513

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
energiaszegénység radiátor idős