Globális katasztrófa küszöbén vagyunk: az ENSZ keményen üzenet a világ vezetőinek
Gazdaság

Globális katasztrófa küszöbén vagyunk: az ENSZ keményen üzenet a világ vezetőinek

Portfolio
A 2023-ban mért rekordmagas üvegházhatású gázszintek és a globális felmelegedés visszafogása érdekében tett vállalások messze elmaradnak a szükségestől – figyelmeztetett hétfőn az ENSZ.

A szervezet szerint a három legfontosabb üvegházhatású gáz – szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid – szintje ismét emelkedett, a szén-dioxid légköri koncentrációja gyorsabban nő, mint valaha.

A klímacélok teljesítéséhez szükséges 43%-os kibocsátáscsökkentés helyett a jelenlegi intézkedések csak 2,6%-os csökkenést eredményeznének a 2019-es szinthez képest.

Simon Stiell, az ENSZ klímaügyi vezetője szerint a jelentés „kemény, de nem meglepő” eredményeket hozott, és az országok nemzeti klímatervükben tett vállalásai messze elmaradnak attól, ami a globális felmelegedés megállításához szükséges. A COP29 klímacsúcs előtt néhány héttel kiadott jelentés arra ösztönzi a világ országait, hogy 2025-ig készítsenek bátorabb terveket. Stiell szerint itt az ideje, hogy „a gyenge vállalások korszakának vége szakadjon” – írja az AFP.

A párizsi klímaegyezmény célja, hogy a globális felmelegedést 1,5 °C alatt tartsa, ám az eddigi intézkedések nem elegendők ehhez.

Ha a jelenlegi kibocsátások fennmaradnak, 2030-ban 51,5 milliárd tonna szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gáz kerül majd a légkörbe, ami globális gazdasági és társadalmi katasztrófát jelenthetne.

A WMO szerint a 2023-as globális hőmérsékletek a földön és a tengereken is rekordmagasságot értek el, ami világossá teszi, hogy távol állunk a párizsi céloktól.

Celeste Saulo, a WMO vezetője szerint az egyre növekvő üvegházhatású gázkoncentrációk figyelmeztetést jelentenek a döntéshozók számára. A jelentés emlékeztet, hogy a szén-dioxid szintje 51%-kal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban volt.

A WMO arra figyelmeztet, hogy ha nem történik gyors kibocsátáscsökkentés, a klímaváltozás önmagában is erősítheti a szén-dioxid kibocsátását, például erdőtüzek vagy a tengerek CO2-megkötő képességének csökkenése révén.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
egészségügy-magyar-egészségügy-védőoltás-betegség-járvány-fertőzés-vakcina-Nemzeti-Népegészségügyi-és-Gyógyszerészeti-Központ-nngyk-szamárköhögés