Hatalmas a szakadék: ötszörös a gazdagok és a szegények közötti különbség
Gazdaság

Hatalmas a szakadék: ötszörös a gazdagok és a szegények közötti különbség

Portfolio
2023-ban Magyarországon a háztartások nominális jövedelme emelkedett, az egy főre jutó éves bruttó jövedelem elérte a 3,6 millió forintot, azonban a 17,6%-os infláció miatt a reáljövedelmek csökkentek. A KSH adatai szerint az alsó és felső jövedelmi ötöd közötti különbség tovább nőtt.

2023-ban nominális értékben nőtt a háztartások jövedelme. Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 3 millió 625 ezer forint volt, ami 17,5%-kal magasabb, mint az előző évben, derült ki a KSH jelentéséből. Az egy főre jutó éves nettó jövedelem – 13,3%-os bővülés mellett – 2 millió 545 ezer forintot tett ki. A növekedési ütem különbsége a jövedelmek összetételének változásával indokolható.

A 17,6%-os fogyasztói-árindex emelkedés mellett a reáljövedelem 3,6%-kal csökkent.

A háztartások bevételi forrása három fő kategóriába sorolható: munkavégzésből származó jövedelem, a társadalmi ellátások és az egyéb jövedelem. Ezek aránya az összjövedelmen belül fontos mutatója a háztartás jövedelmi helyzetének.

Minél magasabb a munkajövedelem aránya, annál kedvezőbb a jövedelemszerkezet. 2015 óta számottevően javult a háztartások jövedelemszerkezete, míg 2015-ben az összejövedelem 69,0%-a származott munkavégzésből, addig 2023-ban közel háromnegyede.

Az egy főre jutó éves bruttó munkajövedelem - 16,0%-os növekedés mellett – 2023-ban elérte a 2 millió 684 ezer forintot. Ennek 88,2%-a továbbra is munkaviszonyból származott, ami egy főre vetítve évi 2 millió 368 ezer forintot jelentett, 15,9%-kal meghaladva a 2022. évit.

ksh444

Az összes társadalmi jövedelem egy főre vetítve – 18,7%-os növekedés mellett – évi 830 ezer forint volt. Ennek 80,3%-át kitevő öregségi ellátások éves átlagos bővülése 19,6% volt, egy főre vetített összegük évi 666 ezer forintot tett ki. A családdal, gyermekekkel kapcsolatos ellátások egy főre jutó éves összege - 9,7%-os növekedés mellett - 112 ezer forintot ért el.

A 2022. évi növekedési ütemtől nem sokkal maradt el az egyéb jövedelem változása. 2023-ban az egy főre vetített értéke 111 ezer forint volt, ami közel másfélszerese a 2022. évinek. Ide tartoznak az ingatlankiadásból, befeketésekből származó jövedelmek, valamint a háztartások egymás közötti transzferei. Az emelkedés a legfelső ötödben volt számottevő, közel 1,8-szeres.

2023-ban a legalsó és a legfelső jövedelmi ötöd átlagjövedelmének az országos átlaghoz viszonyított aránya nem változott. A legalsó jövedelmi ötödben az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 1 millió 461 ezer forint volt, az országos átlag 40,3%-a, míg a legfelső ötödben 7 millió 240 ezer forintot tett ki, az országos átlag kétszeresét.

A két szélső ötöd egy főre jutó éves bruttó jövedelme közti különbség a megelőző évi 4,8-ról ötszörösére nőtt.

ksh555

Minél szegényebb a háztartás, annál alacsonyabb a munkajövedelem részaránya és magasabb a szociális ellátásoké az összjövedelmen belül. 2023-ban a legszegényebb ötödbe tartozó háztartások körében a munkajövedelem részaránya 68,1%, a társadalmi jövedelmeké 28,8%, míg a leggazdagabb háztartások esetében 77,6%-ot képviselt a munkajövedelem, a társadalmi jövedelem pedig 17,5%-ot.

Az egyéb jövedelmek az 5. jövedelmi ötödben képviseltek számottevő összeget, egy főre vetítve éves szinten 354 ezer forintot, ami 1,8-szoros növekedés a 2022-es összeghez képest.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzinkút