Portfolio signature

Erőforrás helyett veszélyforrás: miért nem veszik fel az anyákat a cégek?

Semmit nem ér a négygyermekes édesanyák adómentessége, ha négy gyerekkel lehetetlen állást találni, sőt, kettővel is kihívás. Magyarországon a legtöbb cégnél erőforrás helyett veszélyforrásként tekintenek a nőkre 25 és 45 éves koruk között. Ők ugyanis a munkaadók szemében nemsokára szülni fognak, nemrég szültek vagy kisgyerekeik vannak – így pedig nem lehet megfelelni a gyakran teljesen irreális munkaadói elvárásoknak.

Nagyobb adókedvezménnyel ösztönözné a kormány a gyermekvállalást. Kérdés azonban, hogy ez önmagában mire elegendő, ha a munkaerőpiaci realitás jelenleg azt mutatja, hogy a szülés gyakorlatilag minden nő pályáját derékba töri. Míg a férfiak általában profitálnak abból, ha gyermekük születik, a nők karrierjét gyakorlatilag lenullázza a gyermekvállalás. Ha viszont nincs hova visszatérni, értelmét veszti az adókedvezmény is.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hátrányokkal szembesülnek Magyarországon a szülési szabadságról visszatérő anyukák, Repka Ágnes munkajogi szakokleveles tanácsadó, HR-szakértő a Portfolio-nak elmondta: sokan szeretnének rugalmasabb foglalkoztatási megoldásokat, de jelenleg sem a home office, sem a részmunkaidő nem jellemző a magyar cégeknél, holott ez utóbbit a Munka törvénykönyve is biztosítja a visszatérő munkavállalóknak.

A Covid alatt sok cég kénytelen volt otthoni munkavégzést elrendelni, de aztán a legtöbben a pandémia levonultával visszatértek a bejáráshoz, pedig a home office nyújtotta rugalmasság sokat segíthet a szülés utáni első időkben az anyai teendők és a karrier összeegyeztetésében.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés