Új Covid-variánsok támadnak: frissítették az oltási rendet
Gazdaság

Új Covid-variánsok támadnak: frissítették az oltási rendet

Portfolio
A 65 évesnél idősebb felnőtteknek és az immunhiányos személyeknek két adagot kell kapniuk az idei évben frissített Covid-19 vakcinákból – áll az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) friss ajánlásában. Magyarországon is új variáns, a JN.1 terjed, ami miatt már a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is figyelmeztetést adott ki.

Az első és a második adag felvétele között legalább hat hónapnak kell eltelnie. Az ajánlás kiterjed a közepes és súlyos immunhiányos betegek számára is, akik akár három vagy több adagot is kaphatnak, ha orvosi tanácsot kérnek erről.

A CDC hangsúlyozta, hogy a koronavírusos súlyos megbetegedés kockázata fokozott az idősebb felnőttek és az immunhiányos csoportok körében.

Ezen kívül a Covid-19 vírus folyamatosan fejlődik, így egyes betegek számára előnyös lehet a védettség rendszeres frissítése. A 2024-2025-ös vakcinák célja a vírusvariánsokkal szembeni védelem helyreállítása és javítása, amelyek jelenleg a legtöbb fertőzést és kórházi felvételt okozzák az Egyesült Államokban.

Emellett az oltás csökkenti a Long Covid, vagyis a hosszú távon megmaradó szövődmények és tünetek kockázatát is.

A CDC javasolja, hogy minden hat hónaposnál idősebb személy kapjon legalább egy adagot az új vakcinákból, amelyek a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Novavax gyártásában készültek. A Pfizer és a Moderna vakcinák mRNS-alapúak, míg a Novavax vírusproteineket és immunstimuláló anyagokat tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy a Novavax vakcinát csak 12 éves kor felett engedélyezték, míg a másik két vakcinát már hat hónapos gyermekeknek is adhatják.

A 2024-2025-ös vakcinák eltérnek a korábbi változatoktól, mivel a legújabb koronavírus-variánsok ellen lettek frissítve. A Pfizer és a Moderna vakcinák a KP.2 variánst célozzák meg, míg a Novavax vakcina egy korábbi, JN.1 nevű variánsra lett kifejlesztve. Az új variánsok, köztük a KP.3.1.1, augusztusban jelentek meg, és jelenleg is dominálnak.

A laboratóriumi tesztek arra utalnak, hogy mindhárom 2024-2025-ös vakcina képes antitestek termelésére a különböző JN.1 leszármazottak ellen.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is figyelmeztetést adott ki, ebben azt írják, hogy Magyraországon jelenleg a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, elsősorban a KP.3 dominálnak, de a 35. héttől az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható. Az XEC az omikron két korábbi alváltozatának, a KS.1.1-nek (FLiRT) és a KP.3.3-nak (FLuQE) a hibridje. Mindkét alváltozat a vírus tüskefehérjéjében bekövetkezett mutációkkal rendelkezik, amelyek hatékonyabbá teszik a kötődést az emberi sejtekhez.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a variánsok már nem okoznak olyan ​súlyos megbetegedéseket, mint a korábbi változatok, tünetei pedig megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik: magas láz, hidegrázás, fej-, izom- és torokfájdalom, orrnyálkahártya-gyulladás, köhögés.

Az NNGYK is arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védőoltás egyre inkább szezonális jellegűvé válik, hasonlóan az influenza elleni vakcinához.

Különösen ajánlott azok számára, akik súlyos betegségük miatt magas kockázatú csoportba tartoznak, például a szív- és érrendszeri, krónikus légzőszervi, máj- és vesebetegségben szenvedők, valamint a csökkent immunitású egyének és az idősek számára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzinkút