Olyan akkumulátort fejlesztettek, amely megoldhatja a technológia legnagyobb problémáit
Gazdaság

Olyan akkumulátort fejlesztettek, amely megoldhatja a technológia legnagyobb problémáit

Portfolio
Az Imec és európai partnerei egy hosszabb élettartamú, gyorsabban tölthető, biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb szilárdtest-akkumulátort fejlesztett ki, amely minden téren veri a most használt lítium-ionos technológiát. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a meglévő akkumulátorgyárakat könnyen át lehet alakítani az új eszközök gyártására.

Az elektromos járművek terjedésével egyre nő az igény a nagyobb teljesítményű és hatékonyabb akkumulátorok iránt, hiszen a fogyasztók hosszabb hatótávú és gyorsabban tölthető autókat keresnek.

A hagyományos lítium-ion akkumulátorok tárolóképessége korlátozott, különösen az energiasűrűség és a biztonság terén szenved hiányosságoktól a technológia.

A folyékony elektrolitjuk miatt ezek az akkumulátorok könnyen szivároghatnak és meggyulladhatnak. Ezzel szemben a szilárdtest-akkumulátorok merev elektrolittal működnek, amelynek köszönhetően nagyobb energiasűrűséget, jobb hőállóságot biztosítanak és alacsonyabb a tűzveszély kockázata.

Az imec és partnerei által kifejlesztett prototípus lítium-fém szilárdtest-akkumulátora 1070 wattóra/liter (Wh/L) energiasűrűséget ér el, jelentősen felülmúlva a jelenlegi lítium-ion technológiát, amely maximum 800 Wh/L-t képes biztosítani.

Az új akkumulátor alapját a „folyékony-szilárd” elektrolit képezi, amelyet egy polimerizált ionos folyadék (PIL) nanokompozit alkot, és amely szobahőmérsékleten megszilárdul, így egyszerűbbé válik az előállítás. Az akkumulátor egy vékony lítiumfém anódot és egy 50 μm-es szilárd elektrolit elválasztót alkalmaz, kompakt és hatékony cellaszerkezetet alkotva – írja a technológiáról az EVmarketsreports.

A fejlesztés egyik legizgalmasabb része a költséghatékony gyártási folyamat.

Az új akkumulátor gyártása összeegyeztethető a meglévő lítium-ion akkumulátor gyárakkal, így a cégeknek nem kell teljesen új létesítményekbe beruházniuk. A termelési költségek várhatóan 150 euró/kilowattóra (kWh) alatt maradnak, ami megfizethetővé teheti a szilárdtest-akkumulátorokat az elektromos járművek számára.

Ez fontos fejlemény, mivel az akkumulátorcsomag ára még mindig az EV-k árát leginkább felhajót tényezők közé tartozik.

A szilárdtest-akkumulátorok fokozott biztonságot is kínálnak, mivel a stabilabb elektrolit használata csökkenti a tűz kockázatát. Az imec akkumulátorának kifejlesztéséhez kobalt-szegény NMC katódokat használtak, ami nemcsak a környezetterhelést csökkenti, hanem megoldást kínál a kobaltbányászat körüli etikai és környezeti aggályokra is.

A rendkívüli teljesítmény elérése érdekében a fejlesztő Imecnek számos technikai kihívást kellett megoldani. Az egyik legnehezebben megoldható probléma a szilárd elektrolit megfelelő szilárdságának biztosítása volt, amit fejlett bevonatok és finomhangolt anyaghasználat révén sikerült megoldani.

Ezek a fejlesztések nemcsak az akkumulátor tartósságát növelték, hanem a töltési időt három órára csökkentették, valamint a cellák élettartamát is növelték, lehetővé téve 100 ciklus teljesítését.

Az új lítium-fém szilárdtest-akkumulátor kifejlesztése az első lépés a technológia szélesebb körű elterjedése felé. Az Imec és partnerei most az ipari gyártás felfuttatásán dolgoznak, és további fejlesztéseket terveznek, például az energiasűrűség és a teljesítménysűrűség növelését. Az áttörést jelentő technológiát olyan vezető kutatóintézetek és iparági szereplők együttműködése tette lehetővé, mint a német Fraunhofer Intézet, a holland Delfti Műszaki Egyetem, a Fiat kutatóközpontja (Olaszország) és a VDL Groep (Hollandia).

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzinkút