Nagy a baj a magyar földeken, sorra dobják be a törülközőt a gazdák
Gazdaság

Nagy a baj a magyar földeken, sorra dobják be a törülközőt a gazdák

Portfolio
A magyar mezőgazdaság jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben, ami a gazdaságok számának drasztikus csökkenésében és a termelési struktúra átrendeződésében mutatkozik meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2023 júniusában mindössze 198 ezer gazdaság működött az országban, ami 18 százalékos visszaesést jelent 2020-hoz, és 33 százalékos csökkenést 2013-hoz képest – írja a Népszava.
A magyar agrárium egyedülálló csúcsrendezvénye! Minden fontos információ egy helyen a sikeres piaci, üzleti, befektetési, fejlesztési és finanszírozási döntésekhez az agrárgazdaságban!

Az agrárszektor átalakulása különösen szembetűnő az állattenyésztés területén. Az állattartó gazdaságok száma tíz év alatt negyedére zsugorodott, ami részben az uniós támogatáspolitika növénytermesztést preferáló irányának, részben pedig az ágazatot sújtó állatbetegségeknek és megnövekedett takarmány- és energiaköltségeknek tudható be.

A változások eredményeként jelentősen átrendeződött a mezőgazdaság szerkezete.

Míg 2013-ban a növénytermesztő gazdaságok aránya 45,6 százalék volt, ez 2023-ra 73 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan az állattartók részesedése 39,5 százalékról 15 százalék alá csökkent.

A vegyes gazdaságok aránya lényegében változatlan maradt, 7,9 százalék körül mozog.

A koncentráció folyamata jól látható: a legkisebb, 4000 eurónál alacsonyabb standard termelési értékkel (STÉ) rendelkező gazdaságok száma csökkent a legnagyobb mértékben, 54 százalékkal. A nagyobb méretkategóriákba tartozó gazdaságok száma jelentősen nőtt, k a 100 ezer és 500 ezer euró közötti STÉ-vel rendelkezők száma több mint a kétszeresére bővült.

A KSH adatai szerint a teljes hazai STÉ 45 százalékát a legnagyobb termelők állítják elő, miközben arányuk a gazdálkodói állományon belül mindössze 1,1 százalék.

Ez azt jelenti, hogy az egy gazdaságra jutó STÉ 2013 és 2023 között majdnem két és félszeresére, 40,2 ezer euróra nőtt.

A támogatások elosztása is tükrözi a szektor átalakulását. 2021 és 2023 között a gazdaságok 29 százaléka részesült vidékfejlesztési támogatásban, ami jelentős növekedés a korábbi időszakhoz képest.

Ezek a támogatott gazdaságok használják az ország mezőgazdasági területének 78 százalékát, és tartják a teljes állatállomány 79 százalékát.

Az adatok arra engednek következtetni, hogy a hazai agrártámogatások egyre nagyobb hányada áramlik a nagyobb vállalkozások felé, míg a kisebb gazdaságok részesedése csökken.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Benzinkút