Vészjósló figyelmeztetést küldtek az Európai Unió második legnagyobb gazdaságának
Gazdaság

Vészjósló figyelmeztetést küldtek az Európai Unió második legnagyobb gazdaságának

MTI
Negatívra rontotta az eddigi stabilról Franciaország elsőrendű „Aa2” államadós-besorolásának kilátását a Moody's Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte:

egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a francia kormány nem hajtja végre a vártnál tartósan magasabb költségvetési hiányok kialakulásának és az adósságtűrő képesség romlásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket.

Az államháztartási helyzet máris a Moody's várakozásánál nagyobb mértékben romlott, és a francia szuverén adósprofilt terhelő kockázatokat még tovább növeli a politikai és az intézményi környezet, amely nem kedvez a költségvetési mérleg tartós javulását szolgáló szakpolitikai lépések megtételének – fogalmaz indoklásában a hitelminősítő.

A Moody's közölte:

valószínűnek tartja, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért francia államháztartási hiány az idén meghaladja a 6 százalékot.

A francia kormány 2025-ben 5 százalékra kívánja csökkenteni a deficitet, de ennek elérése az ehhez szükséges költségvetési konszolidáció puszta mérete miatt valószínűtlen – áll a Moody's elemzésében.

Két hete egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is negatívra rontotta az addigi stabilról Franciaország elsőrendű „AA mínusz” államadós-besorolásának kilátását.

A lépést a Fitch is azzal indokolta, hogy a francia államháztartási hiány az eddig vártnál számottevően magasabb lesz, és ez jelentősen emeli a hazai össztermékhez mért államadósságrátát is a következő években.

A Fitch Ratings várakozása szerint a GDP-arányos francia államháztartási deficit az idén 6,1 százalékra emelkedik, vagyis jelentősen meghaladja a francia kormány és a Fitch egybehangzó eddigi előrejelzésében szereplő 5,1 százalékot.

A rontott deficitelőrejelzés fő okai között említette a hitelminősítő, hogy a nyári soron kívüli parlamenti választások miatt az áprilisban meghirdetett stabilitási program konszolidációs intézkedéseit nem hajtották végre maradéktalanul.

A Fitch felülvizsgált prognózisa szerint ebben a környezetben a francia államadósságráta 2026 végére eléri a hazai össztermék 116,3 százalékát. Ez több mint a kétszerese lenne a Fitch listáján „AA” sávban szereplő szuverén adósok prognosztizált mediánjának.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Benzinkút