Elképesztő adóreform: Trump terve 3 000 milliárd dollárral növelné a költségvetési hiányt
Gazdaság

Elképesztő adóreform: Trump terve 3 000 milliárd dollárral növelné a költségvetési hiányt

Portfolio
Donald Trump továbbra is kiáll elképzelése mellett, miszerint megszüntetné a jövedelemadókat, és helyettük vámokat vezetne be – derült ki Joe Rogan podcastjában adott pénteki interjújából a CNBC szerint. A republikánus elnökjelölt hangsúlyozta, hogy a jövedelemadók eltörlésével a terhek áthelyeződnének a vámok irányába, ezzel a gazdaság átalakítását célozná meg. Szakértők szerint a terve hatalmas lyukat ütne az amerikai költségvetésen, ráadásul felgyorsítaná az inflációt. Kamala Harris demokrata jelölt azonnal bele is állt a tervbe.

A beszélgetés során Rogan felvetette, hogy Trump komolyan fontolóra vette a jövedelemadók eltörlését, amire Trump azt válaszolta:

Igen, miért ne?

A volt elnök azt is kijelentette, hogy nem engedhetjük, hogy az ellenség jöjjön, és elvigye a munkahelyeinket, gyárainkat és családjainkat, ha nem fizetnek „nagy árat”, ami szerinte a vámok bevezetése lenne.

Trump gazdasági tervei közé tartozik az átfogó adóreform, amely az jövedelemadó rendszerének lebontására és egy szigorú vámpolitika bevezetésére összpontosít.

Az elképzelések között szerepel a jövedelemadók eltörlése a borravalók, a túlórák és a társadalombiztosítási ellátások után, emellett megújítaná a 2017-es adócsökkentéseket, amelyek 2025-ben lejárnak. Ezen kívül adómentességet is javasolt a tűzoltók, rendőrök, katonák és veteránok számára.

Azonban a Tax Foundation, egy független kutatóintézet becslése szerint a borravalókról, túlórákról és társadalombiztosításról szóló adó eltörlése

önmagában is körülbelül 2000 milliárd dollár veszteséget jelentene 10 év alatt, és ez a költség csak nőne a további adómentességi javaslatokkal.

Trump úgy látja, agresszív vámpolitikáját, mint ami ellensúlyozhatja ezeket a költségeket. Javaslata szerint egy 20%-os vámot vezetne be minden importtermékre, különösen a kínai importok esetében, amelyeknél akár 60 százalékos kulcsot alkalmazna.

Ugyanakkor adószakértők és gazdasági elemzők kétségbe vonják, hogy Trump vámjai elegendő bevételt generálnának a jövedelemadók eltörléséből származó veszteségek kompenzálására, miközben biztosan felgyorsítanák az inflációt.

Garrett Watson, a Tax Foundation vezető politikai elemzője kifejtette, hogy „nem lenne lehetséges annyira megemelni a vámokat, hogy a jövedelemadóbevételt fedezni tudják, mivel a vámok emelkedésével az importok csökkennének.”

Watson hozzátette, hogy

Trump vámjai várhatóan 3800 milliárd dollár bevételt hoznának 10 év alatt, míg az egyéni jövedelemadók 33 000 milliárd dollárt termelnének ugyanekkor.

Összességében Trump teljes adóterve, beleértve a vámokat, 3 trillió dollárral növelné a hiányt egy évtized alatt. Watson kijelentette: „A számok nem stimmelnek.”

Továbbá, Trump vámjai a amerikai importőrök által lennének kifizetve, ami növelné a termelői költségeket, és akár magasabb fogyasztói árakat is eredményezhetne, miközben az infláció már elkezdett mérséklődni. Így ezek a vámok lényegében egy újfajta forgalmi adót jelenthetnének, amely a terheket erősebben a alacsonyabb jövedelmű egyénekre helyeznék át.

Kamala Harris alelnök, a demokrata jelölt, a közgazdászok Trump vámjainak elemzését saját kampányának kommunikációs pontjaként használta. Harris szerint

ez egy forgalmi adó lenne az amerikai nép számára.

A Demokrata Párt jelöltje hozzátette, hogy „a Trump által leírt 20%-os vám minden import esetében valójában egy 20%-os forgalmi adó lenne az alapvető szükségletekre az átlagos amerikai munkavállaló és család számára.”

Címlapkép: Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök táncol a színpadon egy kampánygyűlésen a Suburban Collection Showplace-ben 2024. október 26-án a michigani Noviban. A fotó forrása: Anna Moneymaker/Getty Images.

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Benzinkút