Nem hiszed el mekkora a kamat Oroszországban
Gazdaság

Nem hiszed el mekkora a kamat Oroszországban

Portfolio
A további inflációs nyomás elkerülése érdekében 21%-ra emelte az alapkamatot az orosz jegybank. Jelenleg az infláció 10% körüli, így az orosz reálkamat már 10%-nál is magasabb. A jegybank a további kamatemelés lehetőségét sem zárta ki.

A mai nap az orosz jegybank 19%-ról 21%-ra emelte az alapkamatot. A döntés indoklását teljes egészében közöljük. A kiemelések tőlünk származnak:

A döntés indoklása szerint az infláció lényegesen meghaladta a bank júliusi előrejelzését, és az inflációs várakozások tovább növekednek. A belföldi kereslet növekedése jelentősen meghaladja a javak és szolgáltatások kínálatának bővítési lehetőségeit. A 2024-es további költségvetési kiadások és a szövetségi költségvetési hiány bővülése inflációs hatással bír.

További szigorításra van szükség a monetáris politika terén ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a célhoz és az inflációs várakozások csökkenjenek.

Az Orosz Központi Bank nem zárja ki az irányadó kamatláb további emelését a következő ülésén. Az előrejelzések szerint, figyelembe véve a jelenlegi monetáris politikai kilátásokat, az éves infláció 2025-re 4,5–5,0%-ra, 2026-ra pedig 4,0%-ra csökken, és ezt követően ezen a célértéken stabilizálódik.

Még mindig túl magas az infláció

Szeptemberben a szezonálisan kiigazított áremelkedés évesített üteme 9,8%-ra nőtt az augusztusi 7,5%-ról, míg a maginfláció hasonló mutatója 9,1%-ra emelkedett az augusztusi 7,7%-ról. Az inflációs nyomás, beleértve az alapvető nyomásokat is, közel állt az év eleje óta tapasztalt maximális értékekhez. Az október 21-i becslés szerint az éves infláció 8,4% volt, és az év végére várhatóan 8,0–8,5% között lesz.

Az inflációs várakozások jelentősen növekedtek.

Októberben a háztartások és vállalatok inflációs várakozásai az év eleje óta a legmagasabb szintre értek, főként a jelenlegi magas inflációra adott reakcióként. Az elemzők rövid távú inflációs várakozásai és a pénzügyi piaci eszközök alapján számított hosszú távú várakozások szintén növekedtek. A magas inflációs várakozások fokozzák az alapvető inflációs nyomás tehetetlenségét.

Romlanak a növekedési kilátások

AZ OROSZ GAZDASÁG TOVÁBB NÖVEKSZIK, DE LASSABB ÜTEMBEN, MINT 2024 ELSŐ FELÉBEN.

Ez a lassulás elsősorban a kínálati oldali korlátok növekedésének tudható be, beleértve a rendelkezésre álló termelési kapacitások és munkaerőforrások csökkenését. A belföldi keresletet a háztartások és vállalatok jövedelmének, valamint a hitelezésnek a növekedése, továbbá a fokozott költségvetési kiadások támogatják. Az orosz gazdaság egyensúlyi növekedési pályától való felfelé való eltérése továbbra is jelentős, amit a magas jelenlegi inflációs nyomás is mutat.

A munkaerőpiac továbbra is feszes. A munkanélküliség továbbra is rekord alacsony szinten van. A munkaerőhiány számos ágazatban növekszik. A bérek emelkedése továbbra is meghaladja a munkatermelékenység növekedését.

Marad a szigorú monetáris politika

A monetáris feltételek tovább szigorodnak. Szeptember közepe óta a pénz- és adósságpiaci kamatlábak, valamint a hitel- és betéti kamatlábak emelkedtek. Az államkötvények hozamgörbéje minden lejáratnál felfelé tolódott. Az inflációs várakozások növekedése azonban korlátozza a monetáris feltételek tényleges szigorodását.

A magas piaci kamatlábak támogatják a háztartások megtakarítási hajlandóságát. Az általános célú támogatott jelzáloghitelprogram megszűnése 2024. július 1-jétől, a kamatlábak emelkedése, valamint a makroprudenciális politika szigorítása a lakossági hitelezés lehűléséhez vezetett. Ezzel szemben a vállalati hitelezés növekedése továbbra is magas, különösen a piaci kamatlábakra kevésbé érzékeny tranzakciók miatt. Ennek eredményeként a gazdaságba irányuló összhitelezés továbbra is magas ütemben növekszik. Az Orosz Központi Bank döntése felgyorsítja azokat a monetáris feltételek kialakulását, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a hitelezés kiegyensúlyozott növekedési pályára álljon.

Középtávon az inflációs kockázatok továbbra is jelentősen felfelé mutatnak.

A fő kockázatok a tartósan magas inflációs várakozásokhoz, az orosz gazdaság egyensúlyi növekedési pályától való felfelé való eltéréséhez, valamint a külkereskedelmi feltételek romlásához kapcsolódnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óraátállítás 2024: kezdődik a téli időszámítás
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1328265812-hajó-idegenforgalom-környezet-nyaralás-part-tenger-természet-turizmus-vitorlázás