Javult a német üzleti hangulat
Gazdaság

Javult a német üzleti hangulat

Portfolio
A vártnál jobb adatok talán valamelyest csökkenthetik a német gazdasággal kapcsolatos recessziós félelmeket. Az EKB szempontjából az a nagy kérdés, hogy a tegnapi vártnál jobb német BMI és a mai kedvező IFO adatok inkább a 25 bázispontos kamatcsökkentés felé mutatnak-e, vagy már egyre erősebbek azok a hangok, amelyek 50 bázispontos kamatcsökkentést sürgetnek.

Az IFO gazdasági hangulatindexe októberben 86,5 pontra emelkedett az előző havi 85,4 után. Ezen belül a jelenlegi helyzet megítélése 84,4 pontról 85,7 pontra emelkedett, míg a várakozások komponens 86,3 pontról 87,3 pontra nőtt.

A vártnál jobb gazdasági hangulatindex kedvező hír az EKB döntéshozói számára, mivel az utóbbi hetekben egyre erősödik a félelem, hogy az euróövezet, de ezen belül is főként a német gazdaság recesszióba süllyedhet.

Már a tegnap érkező német beszerzésimenedszer-indexek is a vártnál valamivel jobbak lettek, így rövid időn belül ez a második olyan adat, ami a kilátások óvatos javulása felé mutathat. Ugyanakkor még korai győzelmet hirdetni, de ezek az adatpontok, valamivel kényelmesebb helyzetbe hozhatják az EKB-t.

Az euróövezeti jegybank esetében jelenleg a legnagyobb kérdés az, hogy milyen ütemben csökkentség a kamatokat. Vannak olyan döntéshozók, akik már az 50 bázispontos kamatcsökkentést sürgetik a gazdaság rossz állapotára hivatkozva. Megint mások pedig a magas bérnövekedést és a cél feletti szolgáltatószektori inflációt emelik ki és emiatt inkább óvatosabb kamatcsökkentési ütemre szavaznának.

Jelenleg még abban sincs teljes egyetértés a döntéshozók között, hogy az egyensúlyinak tartott 2,5% körüli szintre, vagy esetleg az alá kellene majd csökkenteni a kamatokat.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óraátállítás 2024: kezdődik a téli időszámítás
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-2180608384