Újabb pozitív hatást fedeztek fel a fogyást segítő csodagyógyszernél
Gazdaság

Újabb pozitív hatást fedeztek fel a fogyást segítő csodagyógyszernél

Portfolio
Egy új tanulmány szerint a Novo Nordisk népszerű diabéteszgyógyszere, az Ozempic jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid késleltetheti vagy akár meg is előzheti a memóriaromboló betegséget - jelentette a CNBC.

A Case Western Reserve University kutatói által végzett vizsgálat közel egymillió amerikai cukorbeteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását elemezte. Az eredmények azt mutatják, hogy a szemaglutid használata 40-70 százalékkal alacsonyabb kockázatot eredményezett az Alzheimer-kór első alkalommal történő diagnosztizálásánál, összehasonlítva hét másik cukorbetegség elleni gyógyszerrel, beleértve az inzulint és az Ozempichoz hasonló régebbi GLP-1 gyógyszereket is.

A tanulmány szerint a szemaglutid az inzulinhoz képest körülbelül 70 százalékkal, a metforminhoz képest közel 60 százalékkal, a többi GLP-1 gyógyszerhez képest pedig 40 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelentett az Alzheimer-kór első alkalommal történő diagnosztizálásánál. Emellett a gyógyszer az Alzheimer-kórral kapcsolatos gyógyszerek felírásának jelentős csökkenésével is összefüggésbe hozható volt.

Az Alzheimer-kórt gyakran az enyhe demencia stádiumában diagnosztizálják, amikor a betegnek jelentős memória- és gondolkodási problémái vannak. Az Alzheimer's Association szerint csaknem 7 millió amerikai szenved ebben a betegségben, amely a 65 év feletti felnőttek körében az ötödik vezető halálozási ok. Az előrejelzések szerint az Alzheimer-kóros betegek száma 2050-re csaknem 13 millióra emelkedik az Egyesült Államokban.

Az Alzheimer-kórra nincs gyógymód, csak olyan gyógyszerek, amelyek a betegség tüneteit kezelik, vagy a betegség korai stádiumában lévő embereknél lassítják az állapot előrehaladását. De egy olyan potenciális megelőző kezelés, mint a semaglutid, még hasznosabbnak bizonyulhat, mondta a tanulmány vezető társszerzője, Dr. Rong Xu, a Case Western Reserve University biomedicinális informatika professzora.

Mire sok betegnél diagnosztizálják a betegséget, gyakran már túl késő a kezeléshez.

Hozzátette, hogy az Alzheimer-kór számos kockázati tényezője, például az elhízás, a cukorbetegség és a dohányzás megelőzhető.

A kutatás eredményei további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a GLP-1 gyógyszerek, amelyek közé az Ozempic és a Wegovy is tartozik, a fogyás elősegítésén és a vércukorszint szabályozásán túl egyéb egészségügyi előnyökkel is járhatnak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség, különösen olyan klinikai kísérletekre, amelyek véletlenszerűen osztják ki a betegeket a szemaglutidos vagy más kezelésekre. Ez segíthet megerősíteni, hogy az Ozempic és más GLP-1 gyógyszerek mennyire hatékonyak az Alzheimer-kór megelőzésében vagy késleltetésében.

Címlapkép forrása: George Frey/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
időjárás-hőmérséklet-csapadék-időjárás magyarországon-időjárás szombaton-időjárás vasárnap-milyen időjárás várható-időjárás holnap-milyen időjárás lesz?-holnapi időjárás