Siralmas állapotban az EU gazdasága a függöny mögé nézve
Gazdaság

Siralmas állapotban az EU gazdasága a függöny mögé nézve

Portfolio
Az eurózóna gazdasági aktivitása továbbra is gyenge, ahogy a legfrissebb HCOB bmi-adatok is mutatják.

Az októberben mért kompozit bmi (49,7) enyhe csökkenést jelez a szeptemberi 49,6-os értékhez képest, ami azt jelzi, hogy az üzleti tevékenység már második hónapja mutat visszaesést. A gyenge kereslet miatt a termelés és a foglalkoztatás is csökkent, a foglalkoztatás pedig közel négy éve nem látott ütemben zuhant.

Az üzleti bizalom szintén visszaesett, a cégek optimizmusa tizenegy hónapos mélypontra süllyedt.

Ahogy arról már írtunk, az eurózóna két legnagyobb gazdasága, Németország és Franciaország, ismét jelentős aktivitáscsökkenést mutatott, miközben a régió többi része némi növekedést ért el, ami az elmúlt négy hónap leggyorsabb üteme volt. A feldolgozóiparban a termelés továbbra is visszaesőben van – immár 19 egymást követő hónapja –, bár a csökkenés üteme kissé mérséklődött.

A szolgáltató szektor eközben csekély mértékben növekedett, ám ez a bővülés február óta a leggyengébb volt.

A kereslet továbbra is gyenge: az új megrendelések már ötödik hónapja csökkennek, és a nemzetközi kereslet is erősen visszaesett. A harmadik egymást követő hónapban a foglalkoztatottság is csökkent, különösen Németországban, ahol a munkahelyek száma a COVID-19 járvány első hulláma óta nem látott mértékben esett vissza. Franciaországban a munkahelyek száma szintén csökkent, míg az eurózóna többi részén mérsékelt növekedés volt tapasztalható.

Az árak tekintetében a vállalatok költségei is tovább emelkedtek, de a növekedés üteme közel négyéves mélypontra lassult. A feldolgozóiparban a beszerzési árak tovább csökkentek, míg a szolgáltatási szektorban az árak emelkedése mérséklődött, de még mindig meghaladta a hosszú távú átlagot. Ennek ellenére az infláció továbbra is nyomást gyakorol a vállalatokra, különösen a szolgáltató szektorban.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza szerint az eurózóna gazdasága jelenleg stagnál, és a gyártásban tapasztalható hanyatlást a szolgáltató szektor kis mértékű növekedése ellensúlyozza csak.

Ugyanakkor a szolgáltató szektorban is lassul a kereslet, és a munkanélküliség emelkedésével a fogyasztói kiadások fellendülése tűnik az egyetlen lehetséges megoldásnak. Az inflációval kapcsolatban azonban kihívásokkal kell szembenézni, különösen a szolgáltató szektorban, ami az Európai Központi Bankot is aggodalommal töltheti el, hiszen a legfrissebb adatok alapján az infláció a vártnál hosszabb ideig fennmaradhat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-2157604399-európa-európai-Európai-Unió-francia-konfliktus-párizs-terrorizmus-válság-zászló