Lagarde figyelmeztet: Trump vámháborúja globális katasztrófához vezethet
Gazdaság

Lagarde figyelmeztet: Trump vámháborúja globális katasztrófához vezethet

Portfolio
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke figyelmeztette az amerikai elnökválasztások indulóit a globális kereskedelem korlátozásának veszélyeire. Egy szerdai, Washingtonban, az Atlantic Council által szervezett eseményen Lagarde a vámok emelésének kilátásaira vonatkozó kérdésre válaszolva rámutatott, hogy a történelem megmutatta, milyen károkat okozhatnak az ilyen intézkedések.

Lagarde szerint a kereskedelmi korlátozásokkal és akadályokkal jellemezhető időszakok soha nem vezettek jóléthez vagy erős globális vezetéshez. „Akárki is lesz az Egyesült Államok elnöke, ezt figyelembe kellene vennie” – mondta a Bloomberg szerint.

Kifogásolta azt az elképzelést, hogy az amerikai gazdaság kizárólag vámemelések révén jobban teljesítene, és ezt túlzottan optimista tervnek nevezte.

Az EKB-elnök figyelmeztetése két héttel az amerikai elnökválasztások előtt hangzott el, amelyek visszahozhatják Donald Trumpot a Fehér Házba.

Trump korábban azzal fenyegetőzött, hogy akár 60%-os vámokat is bevezethet a kínai árukra, és 20%-os vámokat más országok termékeire.

Lagarde szerint a kereskedelmi korlátok, legyenek azok vámok vagy nem vámjellegűek, negatív hatást gyakorolnának a növekedésre, és feltehetően az inflációra is, amelynek mértéke nem lenne kedvező. Bár közvetlenül nem utalt az elnökjelöltekre, ismét hangsúlyozta a kereskedelmi akadályokkal kapcsolatos aggodalmait, kiemelve, hogy a választások globális következményekkel járnak majd.

„Az amerikai nép döntése jelentős kihatással lesz az egész világra” – mondta Lagarde, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell vállalnia a globális közjó érdekében.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Christian Lindner, Németország pénzügyminisztere, aki New Yorkban tartott interjújában hangsúlyozta, hogy minden kereskedelmi konfliktus mindkét félnek árt. Lindner szerint „egy amerikai-európai kereskedelmi vita egyik fél számára sem jelentene sikert.”

Lagarde ugyanakkor elismerte, hogy bizonyos esetekben indokolt lehet a kereskedelmi korlátozások bevezetése, ha a partnerek nem tartják be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Csőd-ingatlan-ingatlanfejlesztés-ingatlanpiac-iroda-irodabútor-irodaház-irodapiac-munkahely-munkakörnyezet-üzleti-környezet