Ítéletet mondott a Fitch a kormány friss akciótervéről:  kevés lehet a célok eléréséhez
Gazdaság

Ítéletet mondott a Fitch a kormány friss akciótervéről: kevés lehet a célok eléréséhez

Portfolio
Magyarország új növekedési akcióterve rávilágít a szakpolitikai kompromisszumokra és a fiskális konszolidáció kockázataira - állapítja meg friss elemzésében a Fitch. A hitelminősítő idén 1,4%-os növekedést és 4,9%-os költségvetési hiányt vár.

Magyarország nemrégiben bejelentett új gazdasági akcióterve rávilágít a költségvetési konszolidáció, illetve a kormány szociális támogatások és növekedési teljesítménycélok iránti elkötelezettsége között feszülő politikai kompromisszumokra - állítja a Fitch Ratings.

Cikkeink a 21 pontos akciótervről:

A hitelminősítő szerint

NEM VILÁGOS, HOGY A JAVASLATOK KELLŐKÉPPEN ERŐSÍTIK-E A NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOKAT AHHOZ, HOGY CSÖKKENTSÉK A KÖZÉPTÁVÚ KÖLTSÉGVETÉSI KONSZOLIDÁCIÓVAL KAPCSOLATOS KIHÍVÁSOKAT,

amelyek fokozódhatnak, ha a külső kereslet élénkülése késik - hívja fel a figyelmet a hitelminősítő. A kereslet és a magánberuházások fellendítésére irányuló terv három pilléren nyugszik:

  • a vásárlóerő növelése;
  • megfizethető lakhatás megteremtése; valamint
  • a kis- és középvállalkozások fejlesztése.

Az intézkedések között szerepel a családi adókedvezmény megduplázása, a hároméves minimálbér-megállapodás megkötése és végrehajtása, a lakáshitelekre vonatkozó önkéntes 5%-os kamatplafon, valamint új támogatott hitelprogramok, köztük egy, a lakásvásárlásra és -felújításra vonatkozó program egyes hitelfelvevők számára, valamint egy másik, a kkv-kat célzó program.

A Pénzügyminisztérium becslése szerint a gyermeknevelési támogatás emelése 2025-ben a GDP kevesebb mint 0,1%-ába, 2026-2028-ban pedig a GDP 0,3%-ába kerülne évente. A többi intézkedésre vonatkozóan nem nyújtott be becsléseket, de a támogatott hitelprogramok költségeinek egy részét valószínűleg a bankszektor viseli majd, ahogyan a korábbi programok esetében is. A Fitch további részleteket a 2025-ös költségvetési tervezetben és a középtávú költségvetési-strukturális tervben vár, amelyek elkészítése az év végéig esedékes.

A Fitch szerint az ország 2024 júniusában megerősített "BBB" államadós-besorolása negatív kilátások mellett a politikai környezettel és az államháztartás teljesítményével kapcsolatos kockázatokat tükrözi. A gazdasági tevékenységnek a tavalyi GDP-csökkenést követő élénkülése fontos hajtóereje lesz a következő négy évre prognosztizált hiánycsökkentésnek, ami alátámasztja a költségvetési bevételek helyreállását. Ez fontos,

tekintettel a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások előtt felmerülő többletkiadások kockázatára.

Ha a gazdasági növekedés alulteljesít, az alááshatja a tervezett költségvetési konszolidációt. A Fitch szeptemberben a júniusi 2,3%-ról 1,4%-ra csökkentette 2024-es növekedési előrejelzését.

A reálnövekedés átlagosan 1,5% volt 2024 első felében, amit részben a háztartások fogyasztásának élénkülése támogatott. A nettó export az import jelentős csökkenése miatt pozitívan járult hozzá a növekedéshez, de nem számít a hitelminősítő a külső kereslet erőteljes fellendülésére a második félévben. Az uniós forrásokhoz való "nem optimális" hozzáférés és a még mindig magas finanszírozási költségek hátráltatják eközben a beruházásokat. Emellett áprilisban a GDP 0,8%-át kitevő állami beruházásokat elhalasztotta a kormány, hogy a 2024-re módosított, a GDP 4,5%-át kitevő hiánycélját elérje, ami

jól mutatja a növekedést ösztönző intézkedések és a konszolidációs erőfeszítések közötti egyensúlyozás okozta kihívást.

Júliusban a kormány bevételi intézkedéseket vezetett be, többek között a banki különadó kiigazítását, valamint a különadók meghosszabbítását az energia- és kiskereskedelmi szektorban, ami "rávilágít az ágazati beavatkozások magas szintjére".

Ezenfelül a hitelminősítő szerint

a gazdasági túlfűtöttség kockázatát hordozza magában, hogy az új gazdasági cselekvési terv a támogatott hitelprogramokra és a háztartások fogyasztásának további ösztönzésére támaszkodik.

Ez történt a 2022. áprilisi parlamenti választások előtt, és arra utal, hogy a hasonló politikákból származó növekedési és költségvetési előnyök rövid életűek lehetnek.

A Fitch szeptemberi Sovereign Data Comparator előrejelzése szerint a növekedés 2025-ben 3,4%-ra, 2026-ban pedig 3,5%-ra gyorsul, ami valamivel alacsonyabb a júniusi 3,8%-os, illetve 3,7%-os előrejelzésüknél. A növekedés nagy mértékben függ a külső kereslet élénkülésétől és a javuló hangulattól, amely élénkítheti a beruházási aktivitást. A következő két évben új autóipari és akkumulátorgyártó létesítmények kezdik meg működésüket, de az elektromos járművek iránti gyengülő kereslet alacsonyabb kapacitáskihasználtságot eredményezhet.

A vártnál gyengébb gazdasági fellendülés további költségvetési támogatások bevezetéséhez vezethet.

A 2024-es gazdasági növekedésre vonatkozó rosszabb előrejelzés és az elmúlt évek hiánytúllépései miatt az elmúlt hónapokban javuló költségvetési teljesítmény ellenére

a Fitch továbbra is a GDP 4,9%-át kitevő, a kormány által kitűzött célt meghaladó idei államháztartási hiányt vár.

A rendelkezésre álló mutatók a harmadik negyedévben még mindig gyenge gazdasági aktivitást jeleznek, ami kockázatot jelent a Fitch frissített egész éves növekedési előrejelzésére.

A GDP 4,4%-ÁT KITEVŐ HIÁNYT PROGNOSZTIZÁLNAK 2025-BEN ÉS 3,9%-OT 2026-BAN, SZEMBEN A KORMÁNY IDEI ÉV ELEJI JELZÉSÉVEL, AMELY 3,7%-OS, ILLETVE 2,9%-OS HIÁNYT CÉLOZ MEG EZEKBEN AZ ÉVEKBEN.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óraátállítás 2024: kezdődik a téli időszámítás
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
költség-technológia-elektromos autó-innováció-akkumulátor-akkumulátorgyártás-biztonság-gyártás-technológiafejlesztés