Ferenc pápa kikelt a pénzhajhászás és a vagyonfelhalmozás ellen
Gazdaság

Ferenc pápa kikelt a pénzhajhászás és a vagyonfelhalmozás ellen

Portfolio
Ferenc pápa legújabb enciklikájában arra buzdítja a világ katolikusait, hogy a pénz hajszolása helyett a hitéletükre összpontosítsanak. A csütörtökön közzétett pápai tanítás elsősorban spirituális kérdésekkel foglalkozik, és a korábbi enciklikáktól eltérően kevésbé érinti a politikai témákat.

A „Dilexit nos” (Szeretett minket) címet viselő, 142 oldalas dokumentum Ferenc pápa negyedik enciklikája 11 éves pápasága alatt. A Szentatya ebben az írásában arra bátorítja a híveket, hogy erősítsék meg vallási életüket egy olyan korban, amelyet ő a „felszínesség korának” nevez.

Az enciklika központi üzenete, hogy a katolikusoknak és más keresztényeknek újra fel kell fedezniük a szív fontosságát. Ferenc pápa kritikusan szemléli a modern társadalom értékrendjét, amelyben az emberek értéktudata egyre inkább attól függ, hogy mit tudnak felhalmozni a pénz erejével.

Krisztus szeretetének nincs helye ebben a perverz mechanizmusban, mégis csak ez a szeretet szabadíthat meg bennünket az őrült hajszától, amelyben már nincs helye az ingyen szeretetnek

– fogalmaz a pápa az enciklikában, aki elutasítja a kapzsiságot és a vagyonhalmozást.

A dokumentum elsősorban spirituális témákra összpontosít, és nem konkrét politikai cselekvésre szólít fel, ellentétben a korábbi pápai írásokkal. Például a 2015-ös „Laudato Si” című enciklika a környezetvédelemre hívta fel a figyelmet, míg a 2020-as „Fratelli Tutti” a gazdaságpolitikák újragondolására szólított fel a koronavírus-járványt követően.

Az új enciklika egy 17. századi francia apáca, Margaret Mary Alacoque nővér által népszerűsített katolikus lelki gyakorlatról kínál elmélkedéseket.

A pápa hangsúlyozza, hogy a keresztényeknek Jézus szeretetét kell követniük azáltal, hogy a rászorulókról is gondoskodnak.

A pápai dokumentum közzététele egybeesik a Vatikánban zajló, egy hónapig tartó katolikus vezetői csúcstalálkozóval. Érdekes módon az egyeztetés eredetileg tervezett vitás kérdéseit, mint például a nők katolikus pappá szentelésének lehetőségét, elhalasztották.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Csőd-ingatlan-ingatlanfejlesztés-ingatlanpiac-iroda-irodabútor-irodaház-irodapiac-munkahely-munkakörnyezet-üzleti-környezet