Egyre mélyül az EU legnagyobb gazdaságainak válsága, Magyarország is bajban
Gazdaság

Egyre mélyül az EU legnagyobb gazdaságainak válsága, Magyarország is bajban

Portfolio
A negyedik negyedév kezdete komoly nehézségeket hozott Németország és Franciaország gazdaságainak. Mindkét országban folytatódott az üzleti aktivitás és a foglalkoztatás csökkenése, ami a gyenge kereslet következménye. Az S&P Global által készített HCOB felmérés friss bmi-adatai alapján Németországban enyhült az ipari termelés visszaesése, de az alkalmazotti létszám csökkenése négy és fél éves rekordot ért el. Franciaországban pedig az év legnagyobb mértékű aktivitáscsökkenését jegyezték fel októberben. A magyar gazdaság is aggódhat a visszaeső németországi autóipari számok miatt.

Németország lassul tovább

Németországban a kompozit bmi mutató októberben 48,4 pontra emelkedett a szeptemberi 47,5-ről, de továbbra is a növekedést és a zsugorodást elválasztó 50 pont alatt maradt.

Az ipari termelés visszaesése továbbra is jelentős volt, a mutató 42,4 ponton állt, de enyhült a korábbi hónaphoz képest. A szolgáltatási szektor viszont már nyolcadik hónapja növekedést mutatott, az üzleti aktivitás 51,4 pontra emelkedett – derül ki az S&P közléséből.

A gyenge kereslet miatt azonban az új megrendelések ötödik hónapja csökkentek, különösen az autóipari szektor iránti kereslet gyengült, ami a magyar autóipari beszállítóknak és járműipari termelőknek is rossz hír.

Ennek következtében az elmaradt megrendelések és a foglalkoztatás is tovább csökkent. A gyártásban dolgozók létszámcsökkenése mellé a szolgáltatásokban is gyorsult az elbocsátások üteme. Októberben a foglalkoztatás csökkenése a leggyorsabb volt 2020 júniusa óta.

Bár az üzleti várakozások némileg javultak, az optimizmus továbbra is alacsonyabb a hosszú távú átlagnál. A vállalatok visszafogott áremeléseket alkalmaztak: a szolgáltatások ára tovább nőtt, de az ipari árak 2009 óta a legnagyobb mértékben csökkentek. A szolgáltatói szektor költségei a bérnövekedések miatt tovább nőttek, míg az ipari vállalatok csökkenő beszerzési árakkal szembesültek.

Franciaország: Az aktivitás csökkenése egyre gyorsul

Franciaországban a BMI-mutató októberben 47,3 pontra csökkent a szeptemberi 48,6-ról, jelezve, hogy az ország magánszektora még mélyebb recesszióba kerülhetett.

Az új megrendelések beáramlása gyors ütemben csökkent, különösen az exportpiacokról érkező kereslet esett vissza drasztikusan. Az exportmegrendelések a 2020 májusi szintre zuhantak vissza, ami komoly aggodalmakat kelt – derül ki a mostani jelentésből.

A foglalkoztatás Franciaországban is csökkent, a visszaesés november 2020 óta a legnagyobb volt.

Mind az ipar, mind a szolgáltatási szektor elbocsátásokkal reagált a csökkenő megrendelésekre. Az inflációs nyomás enyhült, az inputárak növekedése 47 hónapos mélypontra süllyedt, de a francia cégek mégis emelték áraikat, bár csak mérsékelt mértékben.

Az üzleti várakozások Franciaországban is romlottak, különösen az iparban. A francia gyártók pesszimista kilátásokkal tekintenek a következő hónapokra, míg a szolgáltatási szektorban némi hosszú távú optimizmus mutatkozik.

Mind Németország, mind Franciaország gazdasága gyenge kereslettel és csökkenő foglalkoztatással küzd a negyedik negyedév elején. Bár Németországban az ipar zsugorodásának lassulása reményre adhat okot, a helyzet továbbra is súlyos, különösen az autóiparban. Franciaországban a gazdasági helyzet még rosszabbul fest, és az új megrendelések zuhanása komoly kockázatot jelent a jövőbeli kilábalásra nézve.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Csőd-ingatlan-ingatlanfejlesztés-ingatlanpiac-iroda-irodabútor-irodaház-irodapiac-munkahely-munkakörnyezet-üzleti-környezet