Adóemelésre készül a kormány, a kutasok szerint tovább drágulhat a benzin
Gazdaság

Adóemelésre készül a kormány, a kutasok szerint tovább drágulhat a benzin

Portfolio
A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) ellenzi az üzemanyagok adójának további emelését, és elítéli a visszamenőleges adóemelés szándékát is, minden adónemben - áll az FBSZ által kiadott közleményben. A Szövetség szerint a kormány törvénymódosítási javaslata az üzemanyagárak további emelkedéséhez vezethet.

A kormány módosítani kívánja az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt.

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) magyar szabályai szerint a benzinkutak kötelesek az általuk forgalmazott üzemanyag energiatartalmával arányos megtakarításra, előre meghatározott mértékben, és ezt a megtakarítást kell pénzben megváltani. Ennek mértéke 50 000 Ft/GJ, amely a múlt héten társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezet szerint 70 000 Ft/GJ-ra ugrana.

A rendszer úgy működik, hogy minden évben a két évvel korábbi eladások utáni energiamegtakarítási adót kell befizetni, vagy megfordítva, egy aktuális évben annyi pénzt kell félretenni, amennyit majd két év múlva be kell fizetni.

A törvény életbelépésekor, 2019-ben ez 1,05 Ft/litert jelentett, jelenleg viszont 11 Ft/liter ez az adóteher az üzemanyagokon.

A kormány most ennek a kötelezettségnek a mértékét akarja megemelni, visszamenőleges adóztatással úgy, hogy a benzinkutakat a 2023-as eladásik után kötelezné jóval magasabb (17,45 Ft/liter) adó megfizetésére, amit 2027-re 32,6 Ft/literre kívánnak emelni.

Az üzemanyag forgalmazók ilyen mértékű visszamenőleges adóemelésre nem készülhettek fel

- írják.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 15. §-a a következő (1a)
bekezdéssel egészül ki:

"A közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére – ideértve a saját célra történő felhasználást is – értékesítő gazdálkodó szervezet kötelezett fél a 2025. évben az általa 2023-ban végső felhasználók részére Magyarországon értékesített, szállított, kötelezettség alá vont energiamennyiség 0,8%-ának, a 2026. évben az általa 2024-ban végső felhasználók részére Magyarországon értékesített, szállított, kötelezettség alá vont energiamennyiség 0,95%-ának megfelelő mértékű éves energiamegtakarítást köteles elérni a végső felhasználók körében."

Aztán a 2027-2030. közötti időszakra a többi EKR-kötelezettel egyező mértékű az üzemanyag forgalmazókra rótt kötelezettség, és ezt a törvénymódosító javaslat egy másik paragrafusa így tartalmazza: "A kötelezett fél a 2027–2030. években az egyes éveket megelőző második évben általa végső felhasználók részére Magyarországon értékesített, szállított, kötelezettség alá vont energiamennyiség 1,15 %-ának” [megfelelő mértékű éves energiamegtakarítást köteles elérni a végső felhasználók körében (a továbbiakban: energiamegtakarítási kötelezettség).]"

A 2015-ben megjelent eredeti törvény szerint ez az adó 2025 és 2027 között nem változna, majd fokozatosan csökkenne, 2030 után pedig megszűnne. A fenti új javaslat e helyett jelentős emelést tartalmaz, amit az alábbi táblázat jól érzékeltet:

Ez tehát újabb 22 forintos adóemelést jelent visszamenőlegesen 2023-tól - írják.

A FBSZ kiemelte, hogy az üzemanyag-forgalmazás már eddig is jelentős adóterheket viselt, hiszen éppen ez év elején emelték az extraprofitadóját a 20-szorosára, és jelenleg is mintegy 62 féle adót, járulékot, költségelemeket kell kifizetni a kiskereskedelmi árrésből.

A Szövetség tiltakozik az üzemanyagok további adóztatása, drágítása ellen, és az FBSZ elítéli a visszamenőleges hatályú adóztatást, amely szerintük igazságtalan, méltánytalan, és a veszélyhelyzettel semmiképpen sem indokolható.

Az EKR-kötelezettség várható jelentős növelését, akár duplázását a födémszigetelési téma és a hitelesített energiamegtakarítás kérdésének bemutatásánál már előre vázoltuk:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Csőd-ingatlan-ingatlanfejlesztés-ingatlanpiac-iroda-irodabútor-irodaház-irodapiac-munkahely-munkakörnyezet-üzleti-környezet