Valóban a kapitalizmus az oka a globális egyenlőtlenségnek?
Gazdaság

Valóban a kapitalizmus az oka a globális egyenlőtlenségnek?

Az elmúlt években a nyugati elemzők egyre inkább hazai kérdésként kezelték az egyenlőtlenséget. Bár erős érvek szólnak a fejlett országok szociális hálóinak megerősítése mellett, a kérdés ezen felfogása figyelmen kívül hagyja a világszerte még mindig mélyszegénységben élő több százmillió ember sorsát.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

2014-ben Thomas Piketty francia közgazdász A tőke a 21. században című könyve nemzetközi szenzációt váltott ki, átformálta az egyenlőtlenségről szóló vitát, és szerzőjét szupersztárrá tette. Piketty helyesen mutatott rá arra, hogy a jövedelmek újraelosztása mellett szóló politikai érvek szinte teljes mértékben a hazai (az országokon belüli) aggodalmakra összpontosítanak. Központi érve – miszerint a kapitalizmus elkerülhetetlenül az egyenlőtlenség növekedéséhez vezet – azonban nem álja meg a helyét, amikor az elszegényedett vietnami farmerek helyzetét a francia középosztálybeli polgárok viszonylagos kényelmével hasonlítja össze.

A valóságban az ázsiai, valamint a közép- és kelet-európai gazdaságok kereskedelem által vezérelt, elmúlt négy évtizedben zajló felemelkedése az országok közötti egyenlőtlenségek talán legjelentősebb csökkenéséhez vezetett a történelemben.

Ennek ellenére a nyugati elemzők ritkán tesznek többet annál, minthogy szavakban kiállnak a világ népességének nagyjából 85%-a mellett, akik a Globális Délen élnek.

Míg az olyan filantrópok, mint Bill Gates, jelentős forrásokat fordítanak az életminőség javítására Afrikában, a legtöbb alapítvány és intézmény továbbra is az országokon belüli egyenlőtlenségek csökkentésére összpontosít.

Bár mindkét cél üdvözlendő, a politikai elemzők gyakran figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy globális összehasonlítás szerint a fejlett gazdaságokban gyakorlatilag nincs szegénység.

Az indiai farmereknek természetesen nincs befolyásuk az amerikai vagy európai választásokra, ahol az elmúlt években egyre inkább befelé fordult a figyelem. Manapság a jelöltek nem nyernek azzal, hogy ígéretet tesznek Afrika megsegítésére, nem is beszélve Dél-Ázsiáról vagy Dél-Amerikáról. Ez az elmozdulás segít megmagyarázni, hogy az egyenlőtlenség Piketty általi hazai (országon belüli) kérdésként való kezelése miért talált nagy visszhangra az amerikai progresszív erőknél – és közvetve Donald Trump korábbi elnök Make America Great Again mozgalmánál.

Ez az értelmezés azonban figyelmen kívül hagyja a klímaváltozással szemben sérülékeny fejlődő országokban élő több százmillió embert. Ráadásul a gyarmatosítás hosszan tartó hatása ellenére az európai jóléti államokban vagy Japánban kevés hajlandóság mutatkozik arra, hogy jóvátételt fizessenek az egykori gyarmatoknak.

Természetesen erős érvek szólnak a fejlett országok szociális hálóinak megerősítése mellett, különösen az oktatás és az egészségügy területén. Erkölcsi szempontból azonban továbbra is erősen vitatható, hogy ez felülmúlja-e a világszerte mélyszegénységben élő 700 millió ember helyzete kezelésének sürgős szükségességét.

El kell ismerni, hogy a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap jelentős lépéseket tett a fejlődő országok megsegítésére. Forrásaik és mandátumuk azonban korlátozott, és a gazdag országok hajlamosak olyan intézkedéseket és kezdeményezéseket támogatni, amelyek saját érdekeiknek felelnek meg.

Az egyik terület, ahol úgy tűnik, széleskörű konszenzus alakult ki: a klímaváltozás elleni fellépés szükségessége. Ezt szem előtt tartva már régóta szorgalmazom egy Karbon Világbank (World Carbon Bank) létrehozását, amely technikai segítségnyújtással és nagyszabású klímafinanszírozással támogatná a fejlődő országok zöld átállását, lehetőleg nem kölcsönök, hanem támogatások formájában.

Amint nemrégiben kifejtettem, a támogatások folyósítása különösen fontos a globális kapitalizmus reformjának egy másik kulcsfontosságú módja szempontjából. Ez pedig annak megakadályozását jelenti, hogy a magánhitelezők a fejlett országok bíróságain perelhessék be a fizetésképtelen adós országokat. A magánfinanszírozás vonzása érdekében a fejlődő országoknak megbízható bíróságokat és egyéb intézményeket kellene létrehozniuk. Amíg ezt nem teszik meg, addig a finanszírozási hiányt át kell hidalni.

Végső soron a globális szegénység csökkentéséhez nagyobb nyitottságra és kevesebb kereskedelmi akadályra van szükség.

A világgazdaság széttöredezettsége, amelyet a geopolitikai feszültségek és a kereskedelmi korlátozásokat szorgalmazó populista politikusok táplálnak, komoly veszélyt jelent a világ legszegényebb országainak gazdasági kilátásaira.

Riasztó ütemben növekszik annak a kockázata, hogy ezen régiók politikai instabilitása átterjed a gazdagabb országokra, ami már most is tükröződik ez utóbbi országoknak a bevándorlásról szóló, egyre feszültebb vitáiban.

A fejlett gazdaságoknak három lehetőségük van, amelyek közül egyik sem kizárólag a saját országukon belüli egyenlőtlenségekre összpontosít.

  • Először is, megerősíthetik a migrációs nyomás kezelésére és a globális rend destabilizálására törekvő rezsimekkel való szembeszállásra irányuló képességeiket.
  • Másodszor, növelhetik az alacsony jövedelmű országok támogatását, különösen azokét, amelyek képesek elkerülni a polgárháborút.
  • Végül pedig saját állampolgáraikat küldhetnék az alacsony jövedelmű országok megsegítésére. Számos kormány már kísérletezik olyan programokkal, amelyek arra ösztönzik a friss diplomásokat, hogy egy évet töltsenek el ezekben az országokban, miközben tanítanak vagy házat építenek hátrányos helyzetű közösségeknél.

A nyugati diákok fejlődő országokba küldése – még ha csak rövid időre is – legalább lehetővé tenné a kiváltságos egyetemi aktivisták számára, hogy megismerjék a világ lakosságának nagy részét sújtó gazdasági nehézségeket, és saját szemükkel lássák, hogyan élnek emberek azokban az országokban, ahol a kapitalizmus még nem épült ki. Az ilyen tapasztalatok elősegíthetik a globális kihívások mélyebb tudatosítását, és a fiatalok jobban megérthetik azokat a válságokat, amelyek végül a saját életükre is kihathatnak.

Ez nem azt jelenti, hogy az országokon belüli egyenlőtlenségek nem jelentenek komoly problémát. De nem ez a fenntarthatóságot és az emberi jólétet fenyegető legnagyobb veszély. A nyugati vezetők előtt álló legsürgetőbb feladat az, hogy kialakítsák azt a politikai akaratot, amely lehetővé teszi az országok számára a globális piacokhoz való hozzáférést és polgáraik 21. századba való vitelét.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Kenneth Rogoff
A Harvard Egyetem közgazdászprofesszora. 2001 és 2003 között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza és kutatási igazgatója volt. Kutatási területei közé tartoznak többek között az adósság- és pénzügyi válságok, a jegybanki függetlenség, valamint az árfolyam-politika kérdései. 1978-ban megszerezte a nemzetközi sakknagymesteri címet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium